A gasztrobloggerrel
szemben vannak bizonyos elvárások, de lehet, hogy ezt pusztán a gasztroblogger
hiszi. Én imádom a vendégeket, és a tervezésben vagyok igazán menő. Kreatív gonolkodás, receptkeresés,
alapanyagvadászat, listaírás, listák listájának az írása, logisztikai tervezés,
mind mind remek menedzserfeladat. A tervezés folyamán átalakul a menű és a vendéglátónak – mint minden szentnek – maga
felé hajlik a keze. Olyat készít a legvégén, amivel ő is jól jár. Sólet.
Sólet
A sóletet nem kell
bemutatni, de igazán jó sóletet nyilván nem mindenhol kapni. Igazi slow food,
csak akkor fogj hozzá, ha van egy fél napod, vagy egy programozható sütőd. A hozzávalók beszerzésével kezd: a liba, kacsa
jól hűthető, szóval ha látsz jó áron, szép árut, berakhatsz
1-2 combot a mélyhűtőbe. Jó minőségű füstölt baromfiárut nem mindenhol kapni, ne
gyorspácolt, nitrites húst vegyél, mert ez pont olyan lenne, mintha a
csokitortádat “mű”tejszínnel rontod
el.
Előkészítési idő:
30 – 35 perc
Főzési idő :
slow food, azaz több óra
Mennyiség: 10-14 adag
Hozzávalók :
- 1 kg bab (fele tarkabab, fele gyöngybab)
- 250 g gersli
- 7-8 fej hagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- kevés fűszerpaprika
- 800 g marhahús (nálam 2 szelet csontos lábszár)
- 2 kacsacomb
- 1 füstölt libacomb
- babérlevél
- szárított kakukkfű
- libazsír
- 10 tojás
- só
- bors
- több liter alaplé
- 1 doboz hámozott paradicsom
Előkészítés
Előző nap
1.
A hagymákat aprítógépben felaprítom, fokhagymát
nagyobb szeletekre vágom. Szokásos módon kis sóval, libazsíron fonnyasztom a hagymát,
majd végefelé hozzárakom a fokhagymát. A legvégén szórom rá a paprikát. Lehűtöm, és egy zárható kis edénykébe
elteszem.
2.
A tarkababot beáztatom.
3.
A húsokat előkészítem,
ha fagyasztott kiolvasztom. A füstölt libacombot hideg vízbe beáztatom.
Sólet
készítésének napja
1.
Egy nagy öntöttvas edénybe belehelyezem a
korábban beáztaott és leszűrt
tarkababot, a hagyma felét és ráhelyezem a marhahús darabokat.
2.
Következő
réteg a beáztatott gyöngybab (1 óra áztatás elég neki) és gersli. Ismét egy
réteg fűszeres hagyma
következik, és egyenletesen ráterítem a hámozott paradicsomot.
3.
Tetejére kerülnek az elősütött kacsacombok. Legvégén felöntöm annyi
alaplével, hogy épp, hogy ellepje.
4.
140 fokos sütőben
kb 3 órán át fedő alatt
puhítom. Időközben pótolom a
levét és mérsékelem a hőt
120 fokra Ekor beleültetem a nyers, megmosott tojásokat.
5.
Újabb kb. 1,5 óra következik. Ekkora már biztos
nagyon puha, és lezárom a sütőt.
6.
Tálalás előtt
1 órával kb. 90-100 fokon szép lassan melegen tartom. Ez akár órákig is
eltarthat. (nem árt neki)
Megjegyzés: ez olyan tipikusan vendégváró étel
: kicsit macerás az előkészület, de ha már bent van a sütőben, nyeregben vagyunk! Nincs olyan vendég, akinek ez nem ízlik.
Újramelegítve kifejezetten jó –ha lehet ezt is sütőben végezzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése