Mielőtt még azt hinném, hogy átalakultam süteményes
bloggá, gyorsan lejegyeztem egy zöldséges receptet. Majdnem teljesen egyetértek
az egyik, elmúlt hónapban kvázi némaságba burkolódzott társammal, aki szerint
ez az időszak gasztronómiai
sivatagként fogható fel, és tényleg. Újabb és újabb inspiráló alapanyagok
nincsenek, legalábbis a zöldségfronton. Én ilyenkor felváltva nyitogatom a
fagyasztó és a spájz ajtaját. Van egy üveg málnalekvárom, amit egy jófajta
angol réteges desszertnek szántam, de érdeklődés hiányában elkészítése elmaradt. Ellenben, miközben mindenféle
közel- és távol-keleti ételek után kutattam, rátaláltam erre az ennivaló alakú
édeségre. Ez egy zsidó ünnephez kötődő édesség, amit csak egyszer készítenek az év során.
Egy biztos, hogy magát a formát, én máskor is fogom, legfeljebb – szokás
szerint- zöldséggel töltöm meg!
Hámán táska, hámán füle
A töltelék legtöbbször mákos vagy szilvalekváros. Ha legközelebb
elkészítem, akkor nálam is mákos, vagy diós lesz, már csak a formázás miatt is.
Ezen a blogon találhatsz kedvedre való,
szuper töltelékvariációkat!
Előkészítési idő:
20-30 perc
Sütési idő : 15
perc
Mennyiség: 38 – 40 darab
Hozzávalók :
Omlós vajas tészta
- 200 g liszt
- 25 g keményítő
- 100 g vaj
- 20 g porcukor
- citromhéj
- 1 tojássárga
- 100 ml joghurt
- só
Töltelék
- málnalekvár
- aszalt szilva
- szeletelt mandula
Elkészítés
1.
A tésztát
szokásos módon elkészítem. A lisztben elmorzsolom a vajat és a porcukrot, majd
a közepébe öntöm a tojásos, joghurtos folyadékot. Rugalmas tésztává gyúrom.
Hidegre teszem. (több napig tárolható)
2.
A tésztát kb.
2 mm vastagságúra nyújtom, és köralakú cakkos (6 cm-es átmérőjű) vagy sima szélű pogácsaszaggatóval kör alakú darabokat formázok. Megtöltöm, majd az
ujjaim segítségével formázom őket. Alaposan
össze kell nyomni a három oldalán, hogy ne nyíljon ki sütés közben, de persze úgy,
hogy ne deformálódjon.
3.
175 fokos sütőben 15 percig aranybarnára sütöm.
Megjegyzés: Ez egy jópofa, tradicionális zsidó
süti, melyből nem lehet eleget csinálni.
Varietas delektat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése