Füge. Datolya. Citrom. Narancs. Kókusz. Déligyümülcsöknek nevezzük őket. Ez valamikor nagy szám volt,
ma már folymatosan kaphatóak. Ennek ellenére én inkább télen mozdulok rájuk –
gondolom nem meglepő módon -, hisz a “friss” gyümölcsfelhozatal meglehetősen hiányos.
Almából van bőven, ráadásul sokféle, de ha vegyíted egy kis egzotikummal, új
arcát mutatja. A mazsolát is ide sorolom, mert bár szőlőből készül, de az
igazán finom mazsolák dél-Európából és a közel-Keletről érkeznek.
Ez egy sült almás
sütemény, amihez az almát nem reszelem, nem szeletelem, hanem kis kockákra
vágom, és egy pici vajon fahéj és egyéb fűszerek
társaságában cukor nélkül pár perc alatt megpuhítom. Variáld kedvedre, és a
környezeted ízlése szerint. Én például több évtizeden át kiszedtem a mazsolát
mindenből, és a datoláyhoz sem fűzött szerelmi viszony. Az aszalt gyümölcsöt
semmiképp NE tedd a tetejére (mint én), mert kiszárad.
Ez itt mind déligyümölcs:
Déligyümölcsös tart (füge,
datolya, narancs)
Előkészítési idő:
25 – 30 perc
Sütési idő : 35
- 40 perc
Mennyiség: 8 – 10 adag
Az omlós vajas tésztáról
már korábban szóltam. Ezt most nem vakon/üresen sütöm, hanem a töltelékkel együtt.
Hozzávalók :
Omlós vajas tészta
- 145 g liszt
- 30 g keményítő
- 100 g vaj
- 20 g porcukor
- 1 tojássárga
- citromhéj
- 1 ek. hideg víz
- só
Déligyümölcsös töltelék:
- 3 nagyobb puha aszalt füge
- 3 szem datolya v. ½ csésze mazsola
- 3 alma
- 1 ek vaj
- fűszerek (fahéj,
szerecsendió)
- 2 ek narancslekvár
Elkészítés
1.
A tésztát
szokásos módon elkészítem, és beteszem a hűtőbe. Előző nap is
elkészíthetem.
2.
A töltelékhez
mindent kis kockákra vágok, és a fent leírt módon az almával kezdem, amit vajon
megfuttatok, és hozzáadom az összes még kisebbre vágott déligyümölcsöt (aszalt fügét, mazsolát, datolyát). Lehűtöm.
3.
Egy 24 cm
átmérőjű pite (pie)-formába helyezem a kinyújtott tésztát, úgy, hogy a széle
túlnyúljon. Az alját megszórhatom egy kis darabolt mandulával, rákenek 1-2 kanál
narancslekvárt (ha baracklekvár, az
se baj, de én most déligyümölcsben utazom), és ráterítem a tölteléket.
Visszahajtom a tészta szélét, amit megkenhetek tojássárgájával. (ha ez kimarad
semi nem történik)
4.
175-180 fokos sütőben kb. 45 percig sütöm.
5.
Szobahőrsékleten tálalom.
Megjegyzés: Ez egy szinte tökéletes omlós tészta. Ha nagyobb a formád, értelemszerűen végezz egy egyszerű
matematikai műveletet. Ha összes déligyümülcsöt kihagyod, akkor egy baromi jó
almás pitét kapsz! Köszönöm ÉDESEM-nek az ihletet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése