szombat

Tarator - a bolgár uborkaleves

Bevallom én Bulgáriában még csak egyszer voltam, az is abban az időben volt, amikor a boltokban főleg csak konzerveket lehetett kapni. A sopszka saláta viszont már ismerősen cseng, bár a görög saláta mosanság több ‘like-‘-ot kapna. Az uborkaleves nálam eddig nem szerepelt a menün, de ha a hőmérséklet higanyszála még vacsoraidőben sem megy 30 fok alá, akkor már mindenképp hideg fejjel kell gondolkozni. Meggylevesnek már nincs szezonja, az őszibaracklevest már többször kipróbáltuk, dinnyét inkább sonkával eszem, így maradt az uborka, amiből amúgy is szüret van.

A tarator a közel-keleti régióban, Cipruson, Libanonban közkedvelt, legfeljebb nem pontosan így hívják. Persze ebb
ől is van görög rokon, ami nem más mint a tzadziki, csak persze az krémesen lágy és nem leves.

A lényeg, hogy ezt sem kell főzni, hanem csak hűteni! Kell hozzá finom zsenge uborka, jófajta kefir és egy turmixgép. (bormixerrel is csinálhatod, csak az hangosabb) A dió fontos kellék, nagyon jól áll az uborkához és persze a fokhagymához, amit ki ne hagyj!

Levesek hidegen:

Málnás meggyleves
 
a nagy fehér szeletek : provence-i fokhagyma! ajándékba kaptam

Tarator
Bolgár uborkaleves kefírrel


Elkészítési idő:            10 perc
Főzési idő :                 nincs
Mennyiség :                4 adag



Hozzávalók:


·      70 dkg uborka ( 6-7 db zsenge)
·      1 pohár jeges víz
·      3 pohár kefir vagy 1/ 2 l kaukázusi kefír
·      1 tk almaecet
·      1 ek olíva olaj
·      2 gerezd fokhagyma
·      pár szem friss mentalevél v. kapor (opcionális)
·      1 csésze apróra vágott dió



Elkészítés :


1.     Az uborkákat mosd meg és hámozd meg. ( Júniustól már kapsz kovászolni való zsenge uborkát. Ha nem, mindenképp távlítsd el a magokat belőke)
2.     Egy kevés olajon fonnyaszd meg a szeletekre vágot fokhagymát.

3.     Egy turmixban mixeld pépesre az uborkát a fokhagymás olajjal, 1-2 mentalevéllel, majd keverd hozzá a kefírt (joghurtot is használhatsz).

4.     Tedd hűtőbe ½ napra. Minél tovább hűl, annál finomabb!

5.     Friss kapor megy hozzá, de nem mindenki szereti. Azoknak ajánlom a mentát, ami tovább hűsíti az amúgy is hideg levest.



Megjegyzés : A hideg leveseknél (egyébként a sörivásnál is!) sokat segít, ha az edényt előre beteszed a hűtőbe (sörnél a poharat). Meglepően hamarabb hűl le a kívánt hőfokra.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails