Bevallom én
Bulgáriában még csak egyszer voltam, az is abban az időben
volt, amikor a boltokban főleg csak konzerveket lehetett kapni. A
sopszka saláta viszont már ismerősen cseng, bár a görög saláta mosanság több
‘like-‘-ot kapna. Az uborkaleves nálam eddig nem szerepelt a menün, de ha a hőmérséklet
higanyszála még vacsoraidőben sem megy 30 fok alá, akkor már
mindenképp hideg fejjel kell gondolkozni. Meggylevesnek már nincs szezonja, az őszibaracklevest
már többször kipróbáltuk, dinnyét inkább sonkával eszem, így maradt az uborka,
amiből amúgy is szüret van.
A tarator a közel-keleti régióban, Cipruson, Libanonban közkedvelt, legfeljebb nem pontosan így hívják. Persze ebből is van görög rokon, ami nem más mint a tzadziki, csak persze az krémesen lágy és nem leves.
A lényeg, hogy ezt
sem kell főzni, hanem csak hűteni!
Kell hozzá finom zsenge uborka, jófajta kefir és egy turmixgép. (bormixerrel is
csinálhatod, csak az hangosabb) A dió fontos kellék, nagyon jól áll az
uborkához és persze a fokhagymához, amit ki ne hagyj!
Levesek hidegen:
Málnás
meggyleves
Tarator
Bolgár uborkaleves kefírrel
Elkészítési idő: 10 perc
Főzési
idő : nincs
Mennyiség : 4 adag
Hozzávalók:
·
70 dkg uborka ( 6-7 db zsenge)
·
1 pohár
jeges víz
·
3 pohár
kefir vagy 1/ 2 l kaukázusi kefír
·
1 tk
almaecet
·
1 ek
olíva olaj
·
2
gerezd fokhagyma
·
pár
szem friss mentalevél v. kapor (opcionális)
·
1
csésze apróra vágott dió
Elkészítés :
1.
Az uborkákat mosd meg és hámozd meg. (
Júniustól már kapsz kovászolni való zsenge uborkát. Ha nem, mindenképp távlítsd
el a magokat belőke)
2.
Egy
kevés olajon fonnyaszd meg a szeletekre vágot fokhagymát.
3.
Egy
turmixban mixeld pépesre az uborkát
a fokhagymás olajjal, 1-2 mentalevéllel, majd keverd hozzá a kefírt (joghurtot
is használhatsz).
4.
Tedd hűtőbe
½ napra. Minél tovább hűl, annál finomabb!
5.
Friss
kapor megy hozzá, de nem mindenki szereti. Azoknak ajánlom a mentát, ami tovább
hűsíti az amúgy is hideg levest.
Megjegyzés
: A hideg leveseknél (egyébként a sörivásnál is!) sokat segít, ha az edényt előre beteszed a hűtőbe (sörnél a poharat).
Meglepően hamarabb hűl le a kívánt hőfokra.
1 megjegyzés:
Thank you I am glad about the encouragement! I love your site, you post outstanding. 룰렛
Megjegyzés küldése