szombat

Cseresznyés kalács


Pralinélázban ég az ország. Hihetetlen jó üzlet ez a csokigyártóknak, pralinéforma árusoknak, pralinétanfolyamot szervezőknek. Én mégsem készítek pralinét és ennek számos oka van. Valamikor többször megfordultam Belgiumban, és mindig küönféle híres pralinémárkákkal fémjelzett , színes selyemszalaggal átkötött papírdobozokkal jöttem haza, dugig pralinékkal. Már akkor megállapítottam, hogy nem az én világom ez a kakaóvajtúlsúlyos édesség és valószínő telítődtem vele egy életre. Másik oka, hogy nem gyártok pralinét az az, amiért diófákat sem telepítek, ha 10 dkg dióbélre van szükségem. Folytathatnám, de még megsértek valakit, ami távolról sem volt szándékomban.
Én a gyümölcsös, kevésbé édes desszerteket, süteményeket kedvelem, amit eddig sem rejtettem véka alá. A cseresznyét és meggyet nyáron dömpingszerűen frissen fogyasztjuk, akár párossával a fülünkre is akaszthatjuk, télen viszont előszedhető a frigóból. Nekem egy jobb évjáratból van, garantáltan organikus minőség. Saját forrás.



Cseresznyés kalács



Előkészítési idő:      20 perc
Sütési idő :               35 perc 
Mennyiség:              8 – 10 adag



Hozzávalók :

Omlós kelt vajas tészta

  • 200 g liszt
  • 25 g keményítő
  • 100 g vaj
  • 20 g porcukor
  • 1 tojássárga
  • 10 g friss élesztő
  • 100 ml tej

Cseresznye/meggy töltelék

  • 3 csésze magozott cseresznye v. meggy
  • 1 ek cukor
  • 1 tk kukoricakeményítő
  • fahéj
  • sok citromhéj


Elkészítés

1.    A friss gyümölcsöt kimagozom. (A fagyasztott gyümölcsöt félig kiolvasztom, akkor magozom ki.)

2.   A tésztát szokásos módon elkészítem. A lisztben elmorzsolom a vajat és a porcukrot, majd a közepébe öntöm az élesztős, tojásos folyadékot. Rugalmas tésztává gyúrom. Hidegre teszem.

3.   A gyümölcsöt 1 ek cukorral és 1 tk keményítővel pár percig főzöm. A keményítő leginkább csak akkor kell, ha fagyasztott gyümölcsöt használsz, mert akkor az olvadás során levet enged. Kissé lehűtöm. Fahéj és reszelt citromhéj nem rontja el.

4.   A tésztát hosszúkásra nyújtom, és két oldalról kb. 1 cm-es darabokat vágok egy kés v. derelyevágó segítségével.

5.    A tészta közepére 1 ek zsemlemorzsát v. kekszmorzsát szórok, majd rálapátolom a gyümölcstölteléket. Először a tészta végét hajtom fel, majd két oldalról, mintha hajat fonnék, a töltelékre hajtogatom a tésztacsíkokat. Tojással megkenem.

6.   175 fokos sütőben 35 percig aranybarnára sütöm.



Megjegyzés: Ez egy jópofa, sok gümölcsös desszert. A piténél kissé izgalmasabb és nagyon finom. Teához, nyáron délutáni teraszon/kertben való pilledéshez, de akár vasárnapi reggelire is ajánlom.

2 megjegyzés:

Csilla írta...

Ez nagyon guszta! Nagyon szeretem az ilyen kalácsot. :)

Nyárikonyha írta...

örülök, hogy tetszik. finom is, mutat is, és nem egy körülményes süti.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails