csütörtök

Gulyásleves - nem kis mennyiségben, nem Hungarian Goulash

Nem azért, mert születésnapom volt, de megint rá kellett jöjjek, hogy némely dolgot csak az idő előrehaladtával csinál az ember. Például nem főz olyat, amit mindig a nagymama, nagypapa, mama, nagynéni és család egyéb tagjai oly kitűnően készítettek, mert ez egy beépült szokás. Azt hiszem sosem csináltam még gulyáslevest. Gyerekkoromban túladagoltam, és egyébként nálunk is ez a szerep ki volt/van osztva.

Múlt vasárnap levesparti volt nálunk, melyet brainstorming előzött meg. Legyen magyaros, legyen könnyű, legyen fűszeres, de legyen olyan amit a gyerekek is megesznek és mindez logisztikailag jól felépíthető legyen mind vásárlás, mind az elkészítés szempontját figyelembevéve. A döntés eredménye:

Magyaros gulyásleves (marhahúsból)

Marhapörköltöt, fűszeres lencsét meg lehet előző nap csinálni, az idő csak használ neki. Thai levesek sajátja, hogy kizárólag frissen készülnek, ezért ehhez csak a csirkét kell csíkokra vágni, és hermetikusan lezárva felhasználásig a hűtőben tartani.

Gulyásleves

Elkészítési idő:          15 - 20 perc
Főzési idő :                   slow food
Mennyiség:                  10-12 adag


Hozzávalók :

1 kg kockákra vágott fiatal marhahúsból marhapörkölt
1.2 kg kis kockákra vágott vegyes zöldség (s.répa, petrezselyem, zellergumó, pasztinák)
4 közepes kockára vágott burgonya
3- 4 l alaplé (először kevesebbet rakjunk később szükség esetén pótoljuk)
őrölt köménymag
friss petrezselyem
friss zeller levél (olyan gumót veszek, amin van zöld)
1 kk olaj


Elkészítés

  1. A zöldségek aránya : 3 rész répa, 1 rész petrezselyem, ½ zeller, 1 pasztinák
  2. A zöldségeket kockára vágom, és egy pici olajon párolom. Leheletnyit sózom.
  3. Felengedem az alaplé felével, és beledobom a zöldségeknél nagyobb kockára vágott burgonyát, zellerzöldet, beleszórom a köményt és nagyon lassú lángon főzöm.
  4. Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, hozzákeverem a langyos marhapörköltet, és az alapléből adok hozzá. Tovább főzöm nagyon lassan.
  5. Az alaplével állítom be a leves mennyiségét, sűrűségét. A lassú főzéstől nem lesz zavaros, hanem a húsleveshez hasonlóan letisztul.
  6. Tálalásnál friss petrezselyemmel megszórom.


Megjegyzés: Kezdők is elkezdhetik. Türelmetlenek nem. Galuskát lehet hozzá készíteni, én most nem tartottam szükségesnek. Nyáron egy-két paradicsom, paprika mehet bele.
Levesek ebben a blogban itt.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails