Nem azért, mert születésnapom volt, de megint rá kellett jöjjek, hogy némely dolgot csak az idő előrehaladtával csinál az ember. Például nem főz olyat, amit mindig a nagymama, nagypapa, mama, nagynéni és család egyéb tagjai oly kitűnően készítettek, mert ez egy beépült szokás. Azt hiszem sosem csináltam még gulyáslevest. Gyerekkoromban túladagoltam, és egyébként nálunk is ez a szerep ki volt/van osztva.
Múlt vasárnap levesparti volt nálunk, melyet brainstorming előzött meg. Legyen magyaros, legyen könnyű, legyen fűszeres, de legyen olyan amit a gyerekek is megesznek és mindez logisztikailag jól felépíthető legyen mind vásárlás, mind az elkészítés szempontját figyelembevéve. A döntés eredménye:
Magyaros gulyásleves (marhahúsból)
Marhapörköltöt, fűszeres lencsét meg lehet előző nap csinálni, az idő csak használ neki. Thai levesek sajátja, hogy kizárólag frissen készülnek, ezért ehhez csak a csirkét kell csíkokra vágni, és hermetikusan lezárva felhasználásig a hűtőben tartani.
Gulyásleves
Elkészítési idő: 15 - 20 perc
Főzési idő : slow food
Mennyiség: 10-12 adag
Hozzávalók :
1 kg kockákra vágott fiatal marhahúsból marhapörkölt
1.2 kg kis kockákra vágott vegyes zöldség (s.répa, petrezselyem, zellergumó, pasztinák)
4 közepes kockára vágott burgonya
3- 4 l alaplé (először kevesebbet rakjunk később szükség esetén pótoljuk)
őrölt köménymag
friss petrezselyem
friss zeller levél (olyan gumót veszek, amin van zöld)
1 kk olaj
só
Elkészítés
- A zöldségek aránya : 3 rész répa, 1 rész petrezselyem, ½ zeller, 1 pasztinák
- A zöldségeket kockára vágom, és egy pici olajon párolom. Leheletnyit sózom.
- Felengedem az alaplé felével, és beledobom a zöldségeknél nagyobb kockára vágott burgonyát, zellerzöldet, beleszórom a köményt és nagyon lassú lángon főzöm.
- Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, hozzákeverem a langyos marhapörköltet, és az alapléből adok hozzá. Tovább főzöm nagyon lassan.
- Az alaplével állítom be a leves mennyiségét, sűrűségét. A lassú főzéstől nem lesz zavaros, hanem a húsleveshez hasonlóan letisztul.
- Tálalásnál friss petrezselyemmel megszórom.
Megjegyzés: Kezdők is elkezdhetik. Türelmetlenek nem. Galuskát lehet hozzá készíteni, én most nem tartottam szükségesnek. Nyáron egy-két paradicsom, paprika mehet bele.
Levesek ebben a blogban itt.
2 megjegyzés:
Hello !!!!!
Hogy is mondjam ..... (?????)
lehet, hogy a "Magyar konyha",
nem éppen egy "értelmiségi családnál"
kezdődik !!!!!
- Mint példáúl a "Pásztor tarhonya" .....
amit, akár még Gundel is interpretálhat !!!!!
És ettől, olyan .....
"míves lesz" !!!!!
De az "igazit", a pásztorok készítik !!!!!
- Nem !!!!! Nem is készítik: csinálják !!!!!
Szóval,
gondold ezt végig a "Gulyás levessel" .....
- Amit, gulyások készítenek bográcsban (Mi másban ?????)
levesnek - nem pörköltnek !!!!!
(Ez a magyarországi "Vendéglátós bevett gyakorlat" .....
hogy pörkölt készűl, és ha eképpen kéri a vendég,
akkor pörköltnek kapja !!!!!
- Ha gulyásnak kéri .....
akkor felhígítva megkapja levesnek !!!!!
Nos, az igazi gulyás leves .....
levesnek készűl !!!!!
/Nincs semmi köze a pörkölthöz !!!!!
Oh .....
és evidens a csipetke !!!!!
Nem lebbencs, nem galuska .....
CSIPETKE !!!!!
Ennyi.
https://foodandwine.hu/2008/11/25/nemzeti-eteleink-egy-ellopott-iras/
Megjegyzés küldése