szombat

Karácsonyi halászlé

sorban állás halért - 2009. a kép Bécsben készült. ott is sorban állnak.
Halászlé vagy nem. Sokaknál az ünnepi asztal elengedhetetlen része. Amennyiben más fogást is kínálunk, a magyaros halászlevet nem feltétlenül tartom jó választásnak, mert a fűszerpaprika-csípős paprika-hagyma hármas az ízlelőbimbókat megdolgozza.

Körülnéztem hát, hogyan főznek halat a nagyvilágban, melyet csemegézésre felajánlok. Kiderült, hogy csak az házi könyvtáramban több tucat recept lenne, de nem terhelem az információval agyonterhelt bloggereket és főzni vágyókat. Egy azonban biztos: friss hal és egy jó alaplé nélkül ne kezdjünk hozzá. A fűszerezés, az ízek lágyítása rajtunk múlik, kifogyhatatlanok a lehetőségek.

Halászlé franciául 1 - Bouillabaisse

Halak :
Rák, feketekagyló, fehér halak
Zöldségek:
Hagyma, póré, répa, édeskömény, paradicsom
Fűszerek:
chili, kakukkfű, babér, petrezselyem, fokhagyma, sáfrány, curry

Halászlé franciául 2 – Kagylókrémleves

Halak :
Tisztított kagyló, vaj
Zöldségek:
Hagyma, póré, paradicsom
fűszerek:
sáfrány

Ízesítés, sűrítés: vaj, fehér bor

Halászlé portugálul – recept itt.

Halászlé olaszul – Zuppa di cozze

Halak :
Feketekagyló
Zöldségek:
Hagyma, póré, paradicsom
fűszerek:
petrezselyem, fokhagyma, sáfrány

Ízesítés: fehér bor

Halászlé görögül – avgolémono

Halak :
Vegyes fehér halak
Zöldségek:
Hagyma, póré, répa, zeller, paradicsom
fűszerek:
petrezselyem, babérlevél

Ízesítés, sűrítés: tojásos citromszósz (2 tojás 2 citromlevével elkeverve a kész leveshez lassan hozzádva)

Halászlé Thaiföldön

Halak :
Rák/fehér halak/halgombóc, hal alaplé
Zöldségek:
Hagyma
fűszerek:
koriander, fokhagyma, gyömbér, lime, kaffir levél, thai citromfű, chili

Halászlé Indiában - Laksa

Halak :
Rák, hal alaplé, halgombóc
Zöldségek:
Hagyma
fűszerek:
koriander, fokhagyma, gyömbér, lime, kaffir levél, thai citromfű, chili, friss koriander, menta

Ízesítés, sűrítés: kókusztej, halszósz


Megjegyzés: a fenti válogatsához segítséget nyújtott : R.Stein, Essential Seafood, Food of Thailand, Joanne Flynn: Slow Cooking, egy görög szakácskönyv és egy újonnan felfedezett bloggertársam.

További levesek ebben a blogban itt.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails