sorban állás halért - 2009. a kép Bécsben készült. ott is sorban állnak. |
Körülnéztem hát, hogyan főznek halat a nagyvilágban, melyet csemegézésre felajánlok. Kiderült, hogy csak az házi könyvtáramban több tucat recept lenne, de nem terhelem az információval agyonterhelt bloggereket és főzni vágyókat. Egy azonban biztos: friss hal és egy jó alaplé nélkül ne kezdjünk hozzá. A fűszerezés, az ízek lágyítása rajtunk múlik, kifogyhatatlanok a lehetőségek.
Halászlé franciául 1 - Bouillabaisse
Halak :
Rák, feketekagyló, fehér halak
Zöldségek:
Hagyma, póré, répa, édeskömény, paradicsom
Fűszerek:
chili, kakukkfű, babér, petrezselyem, fokhagyma, sáfrány, curry
Halászlé franciául 2 – Kagylókrémleves
Halak :
Tisztított kagyló, vaj
Zöldségek:
Hagyma, póré, paradicsom
fűszerek:
sáfrány
Ízesítés, sűrítés: vaj, fehér bor
Halászlé portugálul – recept itt.
Halászlé olaszul – Zuppa di cozze
Halak :
Feketekagyló
Zöldségek:
Hagyma, póré, paradicsom
fűszerek:
petrezselyem, fokhagyma, sáfrány
Ízesítés: fehér bor
Halászlé görögül – avgolémono
Halak :
Vegyes fehér halak
Zöldségek:
Hagyma, póré, répa, zeller, paradicsom
fűszerek:
petrezselyem, babérlevél
Ízesítés, sűrítés: tojásos citromszósz (2 tojás 2 citromlevével elkeverve a kész leveshez lassan hozzádva)
Halászlé Thaiföldön
Halak :
Rák/fehér halak/halgombóc, hal alaplé
Zöldségek:
Hagyma
fűszerek:
koriander, fokhagyma, gyömbér, lime, kaffir levél, thai citromfű, chili
Halászlé Indiában - Laksa
Halak :
Rák, hal alaplé, halgombóc
Zöldségek:
Hagyma
fűszerek:
koriander, fokhagyma, gyömbér, lime, kaffir levél, thai citromfű, chili, friss koriander, menta
Ízesítés, sűrítés: kókusztej, halszósz
Megjegyzés: a fenti válogatsához segítséget nyújtott : R.Stein, Essential Seafood, Food of Thailand, Joanne Flynn: Slow Cooking, egy görög szakácskönyv és egy újonnan felfedezett bloggertársam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése