szombat

Indiai lencse az év első napján - Dhal

A kép innen
Hiába a sok bejegyzés a lencséről, a január elsejei dhal receptje iránti érdeklődés miatt mégiscsak jön a poszt. Isteni klasszikus lencseleves tulajdonképp mindhiába, az indiai dhalt nyelték, mint kacsa a nokedlit. Ez a recept a Sally Morris : Fűszerenciklopédiából származik, egy-két fűszerrel kipótolva. Nagyon egyszerű. Igazából a hozzávalók leírása ill. előkészítése több időt vesz igénybe, mint az elkészítés. Jó tanács: fűszerek tekintetében ne fukarkodjunk.


Hozzávalók 4 főre:

· 50 g vaj
· 2 tk fekete mustármag
· 1 finomra vágott hagyma
· 2 gerezd finomra vágott fokhagyma
· 1 tk kurkuma
· 1 tk őrölt római kömény
· 1 ek mild curry por (indiai fűszer)
· 1 ek csípős masala
· 1 ek római kömény (serpenyőben felhevítve)
· 1 friss chili
· 250 g vöröslencse
· 300 ml kókusztej (1-1,5 dl kókuszkrém)
· friss korianderzöld
· 1 l zöldségalaplé

· 5-6 karamellizált lilahagyma

  1. A mustármagot magas hőfokon fedő alatt kipattogtatjuk, majd hozzáadjuk a ghi-t(mi esetünkben vajat), hagymát, fokhagymát.

  1. Belekeverjük a többi fűszert, és tovább pirítjuk

  1. Hozzáadjuk a vöröslencsét (előzőleg bő vízben leöblítjük), felöntjük alaplével, beleöntjük a kókusztejet, és kb 40 percig főzzük. Kavargassuk, mert könnyen leragadhat. Ha szükség van rá, a folyadékot pótoljuk.

  1. Tetejére sült, karamellizált lilahagymát, római köményt teszünk. Friss korianderrel megszórjuk. Naan, pita, tortilla illik hozzá.

Megjegyzés: nem szabad hígra készíteni:ebben a lényeg a krémessége. mint minden levesnél a lé (alaplé, víz) hozzáadást fokozatosan végzem.


ázsiai alapanyagok, fűszerek ebben a blogban ezen az oldalon.

levesek ebben a blogban ezen az oldalon.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails