hétfő

Mákos beigli


Az ételek – mint oly sok minden – szétválasztanak és össze is kötnek népeket, embereket, nemzeteket. Belsőségeket pl. sok nép egyáltalán nem fogyaszt, sőt látványa undorral tölti el, míg mondjuk egy francia előszeretettel eszi a belsőségekkel felvadított paté-t, egy magyar pedig teli szájjal habzsolja a pacalt.
A mák egy olyan közép-európai kötőelem. Szlovákok, osztrákok, magyarok nagyon, mások kevéssé kedvelik, és vannak olyan országok, ahol még kapni sem lehet. Nálunk se szeri se száma a mákos ételeknek, melyek nagy része persze édes: mákos nudli, mákos metélt, bobajka, mákos guba, mákos pite, mákos palacsinta, szilvalekváros derelye mákkal megszórva, bögrés mákos, máktorta, flódni.
A karácsonyi mondakörben a mák a pénzt, gazdagságot szimbolizálja, sőt a rontást is viszi. Karácsonyi asztalon ott a helye.


Mákos beigli tölteléke:
(2 beiglire elég mennyiség)



  • 200 g darált mák
  • 80 -100 g nádcukor
  • citromhéj
  • 1 narancs leve
  • 1 ek víz
  • rumba áztatott mazsola
  • 10 g vaj
  • 1 ek kandírozott narancshéj
  • 1 ek darált mandula
  • (1 kanál reszelt alma)



1.     Mérd le a hozzávalókat, a cukorból 50 ml vízzel főzz cukorszirupot. (3 perc)

2.     A forró szirupot öntsd rá a zsemlemorzsával elkevert mákra.

3.     Add hozzá a kandírozott narancshéjat, a reszelt citromhéjat, a mazsolát és 1-2 ek narancslekvárral állítsd össze a tölteléket.

4.     Tedd bele egy dobozba, fedd le és a beigli készítésénél vedd elő.



Omlós tészta ( 2 beiglihez való mennyiség)


Hozzávalók :

280 g liszt
100 g vaj
40 g margarin
35 g porcukor
1 tojás sárga
50 ml hideg víz
1 tk szárított élesztő

1.    Mérd le a hozzávalókat. A hideg vajat és a margarint vágd kis kockákra.

2.   A tojás sárgáját keverd el egy kevés hideg vízzel.

3.   A lisztet szitáld egy nagy tálba. Add hozzá a zsiradékot és egy csipet sót.

4.   Morzsold össze az ujjaid között (használhatsz robogépet is).

5.    Amikor finom morzsalékos, add hozzá a cukrot és az élesztőt, majd a közepébe alalkíts ki egy mélyedést, amibe öntsd bele a tojásos keveréket.

6.   Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát, amíg sima lesz az állaga.

7.   Egy mérleg segítségével mérd le az 1 beiglihez szükséges mennyiséget (250-300 g) és tedd a tésztagolyókat egy kevés időre hűvös helyre.


Beigli nyújtása, töltése


1.    Készítsd elő  a pontosan lemért tésztát és a tölteléket. A tészta súlya megegyezik a töltelék súlyával.

2.   Nyújts a tésztát 21 x 28 cm nagyságúra. Igen. Használj vonalzót!

3.   A tölteléket ugyancsak téglalap alakúra, de 1-1 cm-rel kisebbre nyújtsd. 2 folpack között nyújts ki, így könnyebb áttenni  a tésztára. Először az első folpackot távolítsd el, és fordíts rá a kinyújtott beiglitésztára. A 2. folpackot pedig csak egyszerűen húzd le.

4.   Hajtogasd be a tésztát kb 1 cm-es szélességben a töltelékre, így nem fog sütés közben kifolyni.

5.    Szorosan tekerd fel, és egy kissé lapítsd le a tetejét. Egy villa segítségével szurkáld meg, hogy a sütés közben keletkező gőz el tudjon távozni, így elvileg nem fog a beiglid megrepedni.


Márványozás, Sütés


1.    Kend meg a beigliket tojás sárgájával és tedd hűvös helyre, amíg megszáradnak.

2.   Most kend meg a beiglit kissé felvert tojás fehérjével és ismér tedd hűvös helyre. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

3.   Amikor a máz megszáradt a beiglin, tedd a forró sütőbe. 15 perc elteltével, csökkentsd a hőfokot 180 fokra, és süsd még kb 10-15 percig. Összesen 25-30 perc alatt készül el.

4.   Teljesen kihűlve szeleteld fel.



Megjegyzés : az almával óvatosan bánj, mert ha a beigli töltelékében túl sok a nedvesség, a hő hatására gőzként próbál távozni, így megrepedhet a tészta.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails