A mák egy olyan közép-európai kötőelem. Szlovákok, osztrákok, magyarok nagyon, mások kevéssé kedvelik, és vannak olyan országok, ahol még kapni sem lehet. Nálunk se szeri se száma a mákos ételeknek, melyek nagy része persze édes: mákos nudli, mákos metélt, bobajka, mákos guba, mákos pite, mákos palacsinta, szilvalekváros derelye mákkal megszórva, bögrés mákos, máktorta, flódni.
A karácsonyi mondakörben a mák a pénzt, gazdagságot szimbolizálja, sőt a rontást is viszi. Karácsonyi asztalon ott a helye.
Mákos beigli tölteléke:
(2 beiglire elég mennyiség)
- 200 g darált mák
- 80 -100 g nádcukor
- citromhéj
- 1 narancs leve
- 1 ek víz
- rumba áztatott mazsola
- 10 g vaj
- 1 ek kandírozott narancshéj
- 1 ek darált mandula
- (1 kanál reszelt alma)
1.
Mérd
le a hozzávalókat, a cukorból 50 ml vízzel főzz cukorszirupot. (3 perc)
2.
A
forró szirupot öntsd rá a zsemlemorzsával elkevert mákra.
3.
Add
hozzá a kandírozott narancshéjat, a reszelt citromhéjat, a mazsolát és 1-2 ek
narancslekvárral állítsd össze a tölteléket.
4.
Tedd
bele egy dobozba, fedd le és a beigli készítésénél vedd elő.
Omlós tészta ( 2
beiglihez való mennyiség)
Hozzávalók :
280 g liszt
100 g vaj
40 g margarin
35 g porcukor
1 tojás sárga
50 ml hideg víz
1 tk szárított élesztő
só
1.
Mérd le a hozzávalókat. A hideg vajat és a
margarint vágd kis kockákra.
2.
A tojás sárgáját keverd el egy kevés hideg
vízzel.
3.
A lisztet szitáld egy nagy tálba. Add hozzá a
zsiradékot és egy csipet sót.
4.
Morzsold össze az ujjaid között (használhatsz
robogépet is).
5.
Amikor finom morzsalékos, add hozzá a cukrot és
az élesztőt, majd a közepébe alalkíts ki egy mélyedést, amibe öntsd bele a
tojásos keveréket.
6.
Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát, amíg
sima lesz az állaga.
7.
Egy mérleg segítségével mérd le az 1 beiglihez
szükséges mennyiséget (250-300 g) és tedd a tésztagolyókat egy kevés időre
hűvös helyre.
Beigli nyújtása,
töltése
1.
Készítsd elő
a pontosan lemért tésztát és a tölteléket. A tészta súlya megegyezik a
töltelék súlyával.
2.
Nyújts a tésztát 21 x 28 cm nagyságúra. Igen.
Használj vonalzót!
3.
A tölteléket ugyancsak téglalap alakúra, de 1-1
cm-rel kisebbre nyújtsd. 2 folpack között nyújts ki, így könnyebb áttenni a tésztára. Először az első folpackot
távolítsd el, és fordíts rá a kinyújtott beiglitésztára. A 2. folpackot pedig
csak egyszerűen húzd le.
4.
Hajtogasd be a tésztát kb 1 cm-es szélességben a
töltelékre, így nem fog sütés közben kifolyni.
5.
Szorosan tekerd fel, és egy kissé lapítsd le a
tetejét. Egy villa segítségével szurkáld meg, hogy a sütés közben keletkező gőz
el tudjon távozni, így elvileg nem fog a beiglid megrepedni.
Márványozás, Sütés
1.
Kend meg a beigliket tojás sárgájával és tedd
hűvös helyre, amíg megszáradnak.
2.
Most kend meg a beiglit kissé felvert tojás
fehérjével és ismér tedd hűvös helyre. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
3.
Amikor a máz megszáradt a beiglin, tedd a forró
sütőbe. 15 perc elteltével, csökkentsd a hőfokot 180 fokra, és süsd még kb
10-15 percig. Összesen 25-30 perc alatt készül el.
4.
Teljesen kihűlve szeleteld fel.
Megjegyzés : az almával óvatosan bánj, mert ha a beigli töltelékében túl sok a nedvesség, a hő hatására gőzként próbál távozni, így megrepedhet a tészta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése