csütörtök

Vajas almás - Rács mögött


sütés előtt

Almáspite. Legegyszerűbb és/vagy legismertebb házi sütemény. Jó minőségben -az otthonin kívül – gyakorlatilag nem ismert. Fel lehetne éleszteni hamvaiból, és kicsit dzsesszesíteni, hiszen ősszel-télen legolcsóbban mégiscsak az almához lehet hozzájutni. Imádom a gyümölcsöket kis vajban párolni-pirítani, ízük sokkal intenzívebb. Többféle almából még érdekesebb.


Fűszeres, vajas sült almás pite


A tészta : 1 adag élesztős omlós tészta

A töltelék  


  • 3 alma (hámozott, kis kockákra vágva)
  • egy csésze mazsola
  • citromhéj/narancshéj
  • vaníliás cukor
  • 30 g vaj
  • 20 g barnacukor (elhagyható)
  • 2-3 alma (reszelt, párolt)
  • 1 ek friss zsemlemorzsa (biztos forrásból)
  • fahéj
  • 1-2 csésze pirított dió
  • szerecsendió
  • citromhéj

A töltelék elkészítése:

Két almát meghámozok, lereszelem, és pár percig párolom. Fűszerezem, félreteszem hűlni.
A többi almát meghámozom, félbevágom, magházat kivájom, és kis kockákra vágom
Egy serpenyőbe vajat teszek és a kockákra vágott almát megpirítom. Félidőben rádobom a mazsolát, és fűszerezem.

Összeállítás


  1. A kész tésztának kb. a 2/3-t kinyújtom, és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.
  2. Rásimítom a reszelt almás krémet, majd a vajas almakockákat.
  3. Végül a maradék tésztából derelyevágó segítségével 6-7 mm-es rácsokat vágok és tetszés szerint elhelyezem a tölteléken.
  4. 160 fokos sütőben kb. 40 percig sütöm.

Megjegyzés: Alma helyett cseresznyével, meggyel és más töltelékkel is kipróbálható, de akkor lehet, hogy több zsemlemorzsa hozzá.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails