sütés előtt |
Almáspite. Legegyszerűbb és/vagy legismertebb házi sütemény. Jó minőségben -az otthonin kívül – gyakorlatilag nem ismert. Fel lehetne éleszteni hamvaiból, és kicsit dzsesszesíteni, hiszen ősszel-télen legolcsóbban mégiscsak az almához lehet hozzájutni. Imádom a gyümölcsöket kis vajban párolni-pirítani, ízük sokkal intenzívebb. Többféle almából még érdekesebb.
Fűszeres, vajas sült almás pite
A töltelék
- 3 alma (hámozott, kis kockákra vágva)
- egy csésze mazsola
- citromhéj/narancshéj
- vaníliás cukor
- 30 g vaj
- 20 g barnacukor (elhagyható)
- 2-3 alma (reszelt, párolt)
- 1 ek friss zsemlemorzsa (biztos forrásból)
- fahéj
- 1-2 csésze pirított dió
- szerecsendió
- citromhéj
A töltelék elkészítése:
Két almát meghámozok, lereszelem, és pár percig párolom. Fűszerezem, félreteszem hűlni.
A többi almát meghámozom, félbevágom, magházat kivájom, és kis kockákra vágom
Egy serpenyőbe vajat teszek és a kockákra vágott almát megpirítom. Félidőben rádobom a mazsolát, és fűszerezem.
Összeállítás
- A kész tésztának kb. a 2/3-t kinyújtom, és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.
- Rásimítom a reszelt almás krémet, majd a vajas almakockákat.
- Végül a maradék tésztából derelyevágó segítségével 6-7 mm-es rácsokat vágok és tetszés szerint elhelyezem a tölteléken.
- 160 fokos sütőben kb. 40 percig sütöm.
Megjegyzés: Alma helyett cseresznyével, meggyel és más töltelékkel is kipróbálható, de akkor lehet, hogy több zsemlemorzsa hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése