A beiglisütés nem egy ördögi mutatvány, de időt mindenképp
szánj rá! A jó hír az, hogy egy kis szervezéssel sok időt spórolhatsz meg. A
tölteléket csináld meg 2 nappal a sütés előtt, és kis dobozokban tárold a
hűtőben. A sütés előtt 1 nappal gyúrd össze a tésztát, ennek is kifejezetten
jól jön a pihenés. Így a sütés napján csak a nyújtással és az összeállítással
kell foglalkoznod. Ez kifejezetten érdekes mutatvány, amibe a család többi
tagját is bevonhatod. A frissen sült beigli illata mennyei, mely kárpótolja az
erőfeszítéseidet. Papírdobozban tárolva több napig, akár egy hétig is eláll.
Aszalt szilvás mandulás töltelék
(hozzáadott cukor nélkül)
(hozzáadott cukor nélkül)
Hozzávalók (1
beiglihez való mennyiség):
·
160 g aszalt szilva
·
70 g mandula
·
1 tk zsemlemorzsa
·
méz
·
fahéj
·
sűrű szilvalekvár
1.
Mérd le a hozzávalókat, készíts elő egy késes
mixert vagy egy konyhai robotgépet.
2.
A mandulát egy mixerben daráld meg, majd add
hozzá az aszalt szilvát.
3.
Ízesítsd fahéjjal és egy kevés mézzel.
4.
Adj hozzá annyi szilvalekvárt, kevés zsemlemorzsát,
hogy jól kenhető (de nem lágy) tölteléket kapj.
5.
Tedd bele egy dobozba, fedd le és a beigli
készítésénél vedd elő.
Omlós tészta ( 2
beiglihez való mennyiség)
Hozzávalók :
·
280 g liszt
·
100 g vaj
·
40 g margarin
·
35 g porcukor
·
1 tojás sárga
·
50 ml hideg víz
·
1 tk szárított élesztő
·
só
1.
Mérd le a hozzávalókat. A hideg vajat és a
margarint vágd kis kockákra.
2.
A tojás sárgáját keverd el egy kevés hideg
vízzel-
3.
A lisztet szitáld egy nagy tálba. Add hozzá a
zsiradékot és egy csipet sót.
4.
Morzsold össze az ujjaid között (használhatsz
robogépet is).
5.
Amikor finom morzsalékos, add hozzá a cukrot és
az élesztőt, majd a közepébe alalkíts ki egy mélyedést, amibe öntsd bele a
tojásos keveréket.
6.
Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát, amíg
sima lesz az állaga.
7.
Egy mérleg segítségével mérd le az 1 beiglihez
szükséges mennyiséget (250-300 g) és tedd a tésztagolyókat egy kevés időre
hűvös helyre.
Beigli nyújtása,
töltése
1.
Készítsd elő
a pontosan lemért tésztát és a tölteléket. A tészta súlya megegyezik a
töltelék súlyával.
2.
Nyújts a tésztát 21 x 28 cm nagyságúra. Igen.
Használj vonalzót!
3.
A tölteléket ugyancsak téglalap alakúra, de 1-1
cm-rel kisebbre nyújtsd. 2 folpack között nyújts ki, így könnyebb áttenni a tésztára. Először az első folpackot
távolítsd el, és fordíts rá a kinyújtott beiglitésztára. A 2. folpackot pedig
csak egyszerűen húzd le.
4.
Hajtogasd be a tésztát kb 1 cm-es szélességben a
töltelékre, így nem fog sütés közben kifolyni.
5.
Szorosan tekerd fel, és egy kissé lapítsd le a
tetejét. Egy villa segítségével szurkáld meg, hogy a sütés közben keletkező gőz
el tudjon távozni, így elvileg nem fog a beiglid megrepedni.
Márványozás, Sütés
1.
Kend meg a beigliket tojás sárgájával és tedd
hűvös helyre, amíg megszáradnak.
2.
Most kend meg a beiglit kissé felvert tojás fehérjével
és ismér tedd hűvös helyre. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
3.
Amikor a máz megszáradt a beiglin, tedd a forró
sütőbe. 15 perc elteltével, csökkentsd a hőfokot 180 fokra, és süsd még kb
10-15 percig. Összesen 25-30 perc alatt készül el.
4.
Teljesen kihűlve szeleteld fel.
Desszertek az ünnepekre:
3 megjegyzés:
Muszáj vagy sem, nálunk nem szokott lenni! Nem rajongunk érte. Életemben egyszer ettem beiglit Karácsonykor; amikor Japánban voltam. Ez a sors fintora, nem???? Akkor viszont majdnem egy egész mákosat megettem együltő helyemben! (A Daubnerből volt!) Előtte a mákosat sem szerettem... Vicces, nem?
Mi a beiglit családilag nem szeretjük, ezért soha nincs is nálunk. De ez a töltelék nagyon bemozgatta a fantáziámat, és felülírja a beigliről alkotott véleményemet. Szívesen megkóstolnám!
wannabe, ezek szerint ugyanaz a cukrászda változtatta meg az előítéleteinket, ezzel együtt érezhetően én sem rajongok teljes mellszélességgel.
Csiperke, ez a töltelék tényleg nagyon jó lett, állagra, ízre is, ráadásul teljesen cukor nélkül is készíthető.
Megjegyzés küldése