Ez a leves a konyhámban annyira gyakori, hogy talán ezért nem jutott soha eszembe hogy leírjam. Ma is pont ez került a terítékre, mert a zöldségek mellett halat vagy húst akartam venni, de a halas nyitva sem volt, a húsválasztékot meg nem tartottam kirívóan csábítónak. Így maradt a borjú, mely ilyen mennyiségben árban igazán versenyképes.(egy pár bécsi virslinél mindenképp olcsóbb) Karácsonykor a görög hallé leírása közben is erre gondoltam, mert ilyen módon szoktam savanyítani.
Citromos borjúraguleves
Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő : 10 - 12 perc
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók :
- 1 hagyma
- 1 szál halványító zeller
- 1 dkg vaj
- 1 tk olaj
- 200 g borjú (aprókockákra vágva)
- oregano
- 2 csésze zöldség kis kockákra vágva (1-2 répa, petrezselyem, ½ zeller)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségalaplé
- 1 tojássárgája és ½ citrom leve
- friss petrezselyemzöld
Elkészítés
- A kis kockára vágott húst kis vaj-olaj keveréken megpirítom, rádobom a hagymát, sót, oregánót és félig megpuhítom. Ekkor rádobom a zöldségeket, a fokhagymát és egy ½ dl alaplevet.
- Főzés közben fokozatosan engedem fel az alaplével. Megkóstolom, ne legyen híg.
- 1 tojássárgáját elkeverem a fél citorm levével, és a levesbe öntöm, ami alatt elzárom a gázt.
- Friss petrezselyemmel megszórom.
Megjegyzés: Lisztet nem használok a sűrítéshez. Én tejfölt sem szoktam, de aki szereti, az bátran egyen hozzá. Ez a tojásos-citromos szósz nagyon pikánssá teszi.
Levesek ebben a blogban itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése