szerda

Salátaöntet, szósz, vinaigrette, dresszing Cézár saláta


Már megint egy olasz, aki Amerikában lett híres. A cézár salátáról  mindenki egy újvilági ételre asszociál, és persze nagyon helyesen, hiszen a 40-es években lépett a népszerűség útjára Hollywood-ban. Azt már kevesebben tudják, hogy “kitalálója” Caesar Cardini olasz vendéglős. A saláta pár összetevője miatt is zseniális : az egyszerű, de nagyszerű kategóriába sorolom. Mindenképp tartalmaz római salátát (angolul : romaine, vagy cos salad), fokhagymás pirított kenyérkockát és persze a híres salátaöntetet. A sült csirkés már egy változat, mely sok kávéház, bistro étlapján gyakori vendég.


Cézár salátaöntet/dresszing



Hozzávalók:


  •      1 ajókafilé
  •       1 zúzott fokhagyma
  •       mustár
  •       1 tojássárga
  •      borecet, citromlé
  •      olaj
  •      reszelt parmezán


             Az ajókafilét a fokhagymával és a mustárral péppé zúzzuk, és a tojássárgájával krémesre keverem. Pici ecettel ízesítem, és az olajat fokozatosan hozzáöntve készítem el az öntetet. Szerintem, ha nincs ajókafiléd, nem dől össze a világ.


Cézár saláta csirkemellel


Elkészítési idő:    20 perc
Mennyiség:           4 fő
Sütés:                    10- perc


1.    Francia kenyeret nagyobb kockákra vágom, és sütőben kis fokhagymás olajjal megöntve halványra pirítom. (ideális esetben a belseje még puha)

2.    A tanyasi csirkemellet mindkét oldalán megsütöm, majd sütőben még további 10 percig sütöm. Szeletekre vágom.

3.    Római salátát(vagy jégsalátát) megmosom, szép darabokra szedem(nem vágom)

4.    Összeállítom a salátát.

5.    Parmezánforgáccsal, vékony szeletekkel díszítem.

Megjegyzés: Állítólag Cardini sem használt ajókafilét. Számomra nem szükséges, csakúgy mint a tojássárgája sem. Túl tömény lett az öntet, ezért jegyeztem le a saját verziómat.

Salátaöntetek: vinaigrette elkészítése

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails