csütörtök

Eperdzsem variációk - bodzavirág, rózsabors

Az eper megjelenése különös hangulatot áraszt. Persze van már eper decemberben is, de amikor a piacon az árusok fele piroslik, és ha elhaladunk mellettük megszédülünk az aromától, akkor biztosan tudhatjuk, hogy tombol a tavasz, hamarosan újra itt a nyár. Korábban nem voltam egy nagy befőző, de pár éve ez megváltozott. Kényelmes, hűvös nagy spájzom van, ahol a tárolás feltételei adottak, és mi tagadás imádom magam készíteni az ételeket, már csak a tartalomkontrol miatt is! Eperdömping általában május végén kezdődik, elkezdtem a tesztfőzést.

Bodzavirágos eperdzsem

Elkészítési idő:    45 perc
Mennyiség:          2 üveg (370 ml)
Főzés:                  30-35 perc

Hozzávalók:
1 kg eper
160 g cukor
2 ek ribizlizselé (vagy més természetes pektin)
8 bodzavirág

2 db befőttes üveg (370 ml)

Rózsaborsos eperdzsem

Hozzávalók:

Ld. előbbi, bodzavirágok nélkül 
2 vastag szelet citrom
10-12 szem rózsabors

2 db befőttes üveg (370 ml)

Elkészítés:

1.    Az epret megtisztítom, félbevágom, a kisebb szemeket egészben hagyom. Egy befőző lábosban (nálam egy nyeles széles, vastag talpú nyeles lábas) felteszem főni. Kb. 20 perc alatt kezd veszíteni a víztartalmából, kissé krémessé válik.
2.    Ekkor ráteszem a tetejére a bodzavirágokat. Pár perc elteltével a virágokat nyelüknél fogva eltávolítom. Hozzáadom a ribilzlizselét és a cukrot. Ezután még max. 10 percig főzöm. Szükség esetén megkavarom. (a rózsaborsos verziónál ekkor rakom hozzá a citrom sárga héját, és a belső részét – fehér részét kidobom – és a rózsaborsot. A citromot a végén kidobom)
3.    Elvégzem a tesztet : egy előhűtött tányérra cseppentek a dzsemből. Amennyiben már nem folyik, elkészült a dzsem.
4.    Makulátlan tiszta, száraz befőttes üvegbe öntöm, lezárom és száraz dunsztba rakom.

Megjegyzés: a kis pektintartalmú gyümölcsöt mindig cukor nélkül főzzük! A cukor hozzáadása után nagyon rövid ideig főzzük, különben sötét színűvé válik.

Amit tanultam:
A természetes gyümölcsből készült pektinnél nincs jobb. Bátran, de mértékkel az illatosítókkal, fűszerekkel – az eredeti gyümölcs íze a lényeg.


cseresznye cukor nélkül

2 megjegyzés:

Nelli írta...

Hű, de finomak lehetnek!:-)

Nyárikonyha írta...

mnd2 nagyon finom lett, épp eg leheletnyi pikantériával, de 100% eperdominancia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails