A
sóska ugyanolyan megosztó étel, mint egyes fűszernövények közül a kapor vagy a friss koriander.
Gyerekkoromban nekem sem volt a barátom, de ennek szerintem az elkészítés módja
az elsődleges ok. Az ízletes
sóskának három titka van : nem szabad a
mennyiséget túlzásba vinni, nem kell mixelni/pépesíteni és nem kell hozzá víz.
Az alábbi receptből kiderül, hogy 25 dkg
sóska elég 4 embernek és az is, hogy mindenképp frisset használj, hiszen csak
így van esélyed, hogy nem az óvodában megszokott zöld masszát kapod eredményül.
A végén hozzáadott tejszín lágyítja az egészet, remélemem meg leszel elégedve!
Köretnek jöhet hozzás egy jó tükörtojás vagy egy buggyantott (posírozott) tojás, de a burgonya különböző formában sem elvetendő. Én egy kis krumlis nudlit (gnocchit) forgattam át vajban, kevés borssal, sóval.
Egyéb
zöldek tavasz idején :
Tárkonyos sóskaszósz
Előkészítési
idő: 15
perc
Főzési
idő : 10
perc
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók :
·
25 dkg
friss sóska (mosott, szárazott)
·
1 fej
hagyma
·
szárított
tárkony/oregánó
·
2 dkg
vaj, olaj
·
1 ek
barnacukor
·
só,
kevés alaplé
·
1
csésze tej – tejföl keverék
·
1 ek
étk. keményítő ( vagy liszt)
·
100 ml
tejszín
·
friss tárkony
Elkészítés
1.
Mosd
meg a sóskát és szedd le a szárát. (ha zsenge, ez nem feltétlenül szükséges)
2.
Egy
vastagtalpú serpenyőbe tedd bele a vajat, kevés olajat és a
vékonyra szeletelt hagymát. Fűszerezd,
majd szórd rá a cukrot és hagyd kissé karamellizálódni.
3.
Tedd rá
a sóskát (lehet részletekben) és fedd be. Hamar összeesik és így párold pár
percig. Szükség szerint pár kanál zöldséglevet önts rá.
4.
Kevés
tejfölben keverd el a keményítőt/lisztet és kevés tejjel keverd teljesen
simára. Öntsd rá a párolt sóskára, de közben folyamatosan keverd. Könnyű,
krémes állagú lesz.
5.
A
legvégén kerül bele egy kevés tejszín, amivel már nem kell főzni.
Friss tárkonnyal megszórhatod.
Megjegyzés: Mivel a sóska egy leveles
növény, azt hiheted, hogy nem kell fűszerezni. Használj bátran hozzá zöldfűszereket. A friss tárkony
és sóska egy nyerő párosítás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése