csütörtök

Tárkonyos sóskaszósz

A sóska ugyanolyan megosztó étel, mint egyes fűszernövények közül a kapor vagy a friss koriander. Gyerekkoromban nekem sem volt a barátom, de ennek szerintem az elkészítés módja az elsődleges ok. Az ízletes sóskának három  titka van : nem szabad a mennyiséget túlzásba vinni, nem kell mixelni/pépesíteni és nem kell hozzá víz. Az alábbi receptből kiderül, hogy 25 dkg sóska elég 4 embernek és az is, hogy mindenképp frisset használj, hiszen csak így van esélyed, hogy nem az óvodában megszokott zöld masszát kapod eredményül. A végén hozzáadott tejszín lágyítja az egészet, remélemem meg leszel elégedve!

Köretnek jöhet hozzás egy jó tükörtojás vagy egy buggyantott (posírozott) tojás, de a burgonya különböző formában sem elvetendő. Én egy kis krumlis nudlit (gnocchit) forgattam át vajban, kevés borssal, sóval. 


Egyéb zöldek tavasz idején :




Tárkonyos sóskaszósz



Előkészítési idő:          15 perc
Főzési idő :                 10 perc
Mennyiség:                 4 adag



Hozzávalók :

·      25 dkg friss sóska (mosott, szárazott)
·      1 fej hagyma
·      szárított tárkony/oregánó
·      2 dkg vaj, olaj
·      1 ek barnacukor
·      só, kevés alaplé
·      1 csésze tej – tejföl keverék
·      1 ek étk. keményítő ( vagy liszt)
·      100 ml tejszín
·      friss tárkony




Elkészítés

1.     Mosd meg a sóskát és szedd le a szárát. (ha zsenge, ez nem feltétlenül szükséges)

2.     Egy vastagtalpú serpenyőbe tedd bele a vajat, kevés olajat és a vékonyra szeletelt hagymát. Fűszerezd, majd szórd rá a cukrot és hagyd kissé karamellizálódni.

3.     Tedd rá a sóskát (lehet részletekben) és fedd be. Hamar összeesik és így párold pár percig. Szükség szerint pár kanál zöldséglevet önts rá.

4.     Kevés tejfölben keverd el a keményítőt/lisztet és kevés tejjel keverd teljesen simára. Öntsd rá a párolt sóskára, de közben folyamatosan keverd. Könnyű, krémes állagú lesz.

5.     A legvégén kerül bele egy kevés tejszín, amivel már nem kell főzni. Friss tárkonnyal megszórhatod.


Megjegyzés: Mivel a sóska egy leveles növény, azt hiheted, hogy nem kell fűszerezni. Használj bátran hozzá zöldfűszereket. A friss tárkony és sóska egy nyerő párosítás.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails