Töltött karalábé, töltött karalábélevél
Hozzávalók 3-4 főre:
Hozzávalók 3-4 főre:
2 közepes méretű tavaszi karalábé (sok szép nagy levéllel)
250 g finomra darált hús (borjú, csirke, pulyka, esetleg sovány sertés)
2 ek rizs/elhagyható/
1 tojás
1 kis salott
friss majoranna, petrezselyem (lestyánlevél is nagyon finom)
só, bors, pici cukor
csirke vagy zöldségalaplé
szósz (opcionális): bésamelmártás 5 dkg vajból
Előkészítés
- A karalábé leveleit leválasztom a szártól. Jól megmosom és egy szűrőbe rakom. Forró vízzel leöntöm, fedőt helyezek rá, így 1-2 perc alatt puha, sötétzöld, könnyen tölthető leveleket kapok. Félreteszem hűlni.
- A karalábét félbevágom és a közepét kivájom.
- A töltelékhez való darált húst helyezzük egy tálba. Olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobom a rizst és a legvégén a felaprított zöldfűszereket. 1-2 percig pirítjuk, majd langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a húshoz, beleütünk egy tojást, sót, borsot és összeállítjuk a tölteléket.
Összeállítás
1. Az előkészített levelekből csinos kis töltelékeket készítek, a karalábékba betöltöm a húst.
2. Egy tűzálló tál/tepsibe helyezem a kifaragott darbokat, karalábékat, és a betöltött leveleket. Felöntöm az alaplével és 160ºC-os sütőben fólia alatt párolom 30-40 percig.
3. Ha valaki szereti, készíthet hozzá egy finom bésamelt, ami az elkészült karalábék levével hígítható.
Megjegyzés: a megmaradt karalábészárat ne dobjuk ki. Levesbe, alaplébe kitünő. Vegetáriánusok készíthetik hús helyett szójával.
Fortély : friss zöld levelek blansírozását mindig forró vízzel való leöntéssel intézem el, így elkerülöm a vízbe totyogjanak a finom zsenge levelek. spenót, sóska, karalábé levél, szőlőlevél ily módon készíthető elő.
Más töltött zöldség/zöld levél/dolma ebben a blogban:
cukkinivirág töltve
töltött paprika kicsit törökösen
görög szőlőlevél _ dolmades
kuszkusszal töltött paprika
nyári töltött káposzta
cukkinivirág töltve
töltött paprika kicsit törökösen
görög szőlőlevél _ dolmades
kuszkusszal töltött paprika
nyári töltött káposzta
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése