Ezen a tavaszon már korábban is tekertem, de igény érkezett a töltés vizuális megjelenítésére, így tegnap töltés, tekerés volt nálam. Jöttek a spooon-os csajok és különféle levelek töltésébe kezdtünk. Én biztos, ami biztos – hogy ne halljunk éhen – délelőtt összedobtam egy nyári káposztát, ami nálunk komoly családi hagyomány. Másoknál a káposzta téli étel – nálam is van ilyen – de nálunk igazán tavasszal/kora nyáron volt mindig sláger. Anyu mindig kaprosan készítette, a nagyi egressel (pöszmétével) savanyította. Százféle variáció van, de a nyárinál az biztos, hogy no füstölt hús, no szalonna, no pirospaprika, no tejföl, no rántás!
Nyári töltött káposzta
Hozzávalók 4-5 főre:
· 1 közepes méretű idei káposzta
· 500 g finomra darált hús (borjú, csirke, pulyka, esetleg sovány sertés)
· 100g rizs
· 1 tojás
· 1 közepes salott/fehér édes hagyma
· 1 ek olíva olaj
· 1 dkg vaj
· friss tárkony/kapor, petrezselyem (a száraz fűszer intenzívebb ízhatást eredményez)
· só, bors
· csirke/zöldségalaplé
· 1 citrom
Előkészítés
- A fejes káposzta torzsájából egy piramis alakú darabot kivágok, és egy nagy lábas sós forró vízbe belehelyezem oly módon, hogy a leválló leveleit könnyen ki tudjam emelni. A blansírozott leveleket félrerakom, letakarom, hagyom kihűlni.
- Sütőt 180 Cº-ra állítom.
- A töltelékhez való darált húst helyezzük egy tálba. Olaj-vaj keveréken megfonnyasztjuk a hagymát, rádobom a rizst és a legvégén a felaprított zöldfűszereket. 1-2 percig pirítjuk, majd langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a húshoz, beleütünk egy tojást, sót, borsot és összeállítjuk a tölteléket.
Töltés, tekerés
- A kihűlt káposztalevelek nagyobb ereit eltávolítom, és csinos töltelékeket készítek. A leveleket nem kell szorosra tekerni, mert a rizs sok folyadékot vesz fel, és nőni fognak.
- Jénaiba, rőmertopfba egymásra helyezem őket, rádobok 3-4 nagyobb, leveles tárkonyt vagy kaprot, és ráöntök annyi alaplevet, hogy éppen ellepje a töltelékeket.
Főzés/sütés
- 1 óra 15 percig sütöttem 180 Cº-on. 1 óra elteltével ellenőrizzük-ha kell alaplevet pótoljuk.
Megjegyzés: a töleteléket előző nap készíthetjük-ízek jobban öszeérnek, és szervezés szempontjából is előnyt jelent.
Vegetáriánusok készíthetik hús helyett szójával, ez esetben több fűszert ajánlok.
Természetesen lábosban, tűzhelyen is készíthető. Én a sütőre esküszöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése