szerda

Cukorborsó - kötelező elem








Fritatta , rántotta?
A felnőttek csodálkoznak azon, hogy a gyerekek egyes zöldségeket, vagy úgy egyáltalán a zöldségeket nem szeretik. Én nem csodálkozom. Vannak olyan zöldségek, melyeket (legalábbis itthon) szimplán nem szerethető módon készítenek el. Naná, hogyha egy zöldséggel mindig ugyanabban a formában találkozunk, egy-két alkalom után jön az elutasítás. Sokak számára örökre, és akkor kimondják pl. ezt a mondatot: nem szeretem a zöldborsót.

Hogy nem lehet szeretni a zöldborsót? Az én gyerekkoromban volt zöldborsókonzerv: ez egy befőttes üveg, és benne azonosíthatatlan színű, mesterséges anyagokkal teli, áttetsző lében uszkáló zöldborsó, melynek színe a friss zöldtől a legtávolabb álló árnyalat. Ezt előszeretettel használták a közutálatnak örvendő híg, ízetlen leveshez, rántásos-ragacsos-lisztes főzelékhez, vagy netalán francia salátához. Ha ezek bármelyikét megkóstolták már, akkor nyilván nem is fognak soha többet ezen zöldségből fogyasztani. Akár felnőtt, akár gyerek.

A zöldborsó, külön tekintettel a cukorborsó az egyik legdelikátabb zöldség. Olyan finom, illetve kifinomult, hogy főzni talán illetlenség. Bő forró vízben lobogtatni pedig egyenesen tilos. Épp, hogy 1-2 percig párolni, levesbe pedig csak a végén beledobni, mint a friss zöldfűszereket.

Ma egy késői reggeli, vagy egy délutáni, kerti falatozásra alkalmas egyszerű ételt csináltam. Ez egy szerethető étel bárki számára! Kizárólag frissen tisztított borsóból. Bár tudom, hogy az idő valamely módon szorít mindenkit, a borsó csak maradjon a héjában, mert addig marad friss. Ne vásároljunk tisztított borsót!

Hozzávalók :

·        2 tojás + 1 fehérje ( felverve)
·        10 dkg tísztított cukorborsó
·        ½ marék fenyőmag
·        1 közepes sallott
·        1 ek olivaolaj
·        1 dkg vaj
·        sok friss petrezselyemzöld



paradicsomsalsa:
·        1 nagyobb paradicsom
·        2 – 3 nagy bazsalikom level
·        tengeri só

Elkészítés :
1.      Száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk a fenyőmagot. Hozzátesszük a vajat, olajat és a hagymát megdínszteljük.
2.      Rádobjuk a zöldborsót, és a felvert tojásokat.
3.      Tengeri sóval, pici rózsaborssal ízesítjük, és meghíntjük a felaprított petrezselyemmel.
4.      A friss paradicsomot kis kockákra vágjuk, felszeletelt bazsalikomot hozzáadva pici tengeri sóval összekeverjük.

Megjegyzés: a fritattát sütőben fejezik be, mert fontos, hogy felülről érje a hő. Kis mennyiséget nem szoktam betenni, tűzhelyen is nagyon finom készíthető. A zöldborsó édes íze nagyon jól harmonizál a fenyőmag ízével.
Télen természetesen fagyasztott borsót használhatunk: egyes márkátból a zsengeborsó nagyon jó minőségű, de a frisset semmi nem überelheti.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails