péntek

Főzelék - feltételesen












A tegnapi karaj posztra szeretnék itt reagálni, amin ismét hangosan nyihogtam. A posztíró az iránt érdeklődik, hogy ki milyen feltéttel eszi a különböző főzelékeket, és a fórum az egyszerűen imádnivaló. Ebből megérthetjük pl. hogy mi magyarok miért nem jutunk egyről a kettőre! Az a nép, aki hevesen reagál egy ilyen témára, és vérre megy azért , ha valaki a zöldborsófőzeléket fasírttal szereti, nem pedig tükörtojással..hát bájos. Mindenki meg van győződve a maga igazáról, és statisztikailag a hány főzelék x hány feltét lehetséges kombinációit szerintem már az első 50 fórumozó kimeríti. Összefogás nincs.

Persze magam is az első másodpercben az agyam kattogására lettem figyelmes, amint a párosításokon dolgozom. Mert ugye naná, hogy nem lehet paradicsomos káposztát tükörtojással enni, de fasírtot sem a zöldborsóhoz.
Leírom az én lehetséges párosításaimat az évszakok előrehaladtának megfelelően:

spenót – tükörtojás
sóska – buggyantott tojás/főtt marha
zöldborsó – omlett
sárgarépa – bundás kenyér
kelkáposzta – egy szelet egybesült fasírt/sertéssült
vajbab -  pörkölt
zöldbab/franciabab – báránypörkölt, báránysült/borjú
tökfőzelék – csirkepörkölt,csirkesült
krumplifőzelék – fasírtgolyó
paradicsomos káposzta – sült oldalas
fejtettbab - grillkolbász
sárgaborsó – sült kolbász
lencse – főtt, füstölt hús
szárazbabfőzelék – kolbász, füstölt hús
sólet – liba/főtt tojás

Lehet persze majd azon vitázni, hogy a főzelékbe fokhagymát tegyünk –e, vagy csak hagymát, pirospaprikát, vagy nem, petrezselyemmel esetleg friss kaporral fűszerezzük.
Mindenesetre most, hogy összejött ez a jó kis lista, lehet főzni. Irány a konyha! A 15 párosításból jelenleg 10 friss alapanyagokból elkészíthető.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails