szombat

Kalácsfonás


A kalácskészítés nem olyan bonyolult, mint ahogy elképzeled, de tény, hogy néhány régimódi tanácsot figyelembe kell venned:

A hozzávalók legyenek langyosak !
Ehhez elég a sütőt 30-40 fokos melegítő funkcióra állítani és a hozzávalókat betenni. (kivétel a tojás sárgáját)

Sok tojássárgája kell hozzá.
Ne sajnáld, nem ez a 2 plusz tojás ára fogja felborítani a havi költségvetést. A fehérjét sokféleképp felhasználhatod. Lefedve akár 5 napig is eláll a hűtőben, állítólag fagyasztható is. Reggelire ehetitek tükörtojáskén, de süthetsz belőle trendi makaront is.

Használj friss élesztőt szárított helyett!
Ez lehet, hogy csak az én mániám, de szerintem a friss élesztő és a zacskós tej is dob a kalács minőségén.

Tanulj meg kalácsot fonni!
Nem kell ehhez tanfolyam, úgyis elfelejted, ha nem gyakorolsz minden héten. Nézz meg egy két videót ésé rajzot és jó móka vár Rád.




Fotó : Saidel Artisan Baking

Húsvéti kalácsfonás





Elkészítési idő :           15-20 perc ( + 30 perc kelesztés)
Mennyiség :                1 db nagy kalács
Sütési idő :                  35 perc (175 fok, légkeverés)



   500 g liszt (BL 55)
   20g friss élesztő
   3 ek vaníliás porcukor
   100 g vaj/margarin
   50 g cukor
  
   3 tojás sárgája + 1 a kenéshez
   250 ml l langyos tej
   citromhéj (ez elhagyható, ha sós kalácsot készítesz)



Kelt tészta elkészítés


1.     Az élesztőt pici cukorral kevés langyos tejjel futtasd fel.

2.     A lisztet tedd egy nagy tálba és alakíts ki egy mélyedést a közepében. Ebbe kerül minden hozzávaló : a tojások sárgája, a nagyon lágy vaj/margarin, a cukor, citromhéj és a meleg tej.

3.     Alaposan átgyúrva rugalmas kalácstésztát kapsz.

4.     Kb. 30 perc alatt duplájára nő és egy könnyed átgyúrás után annyi felé oszd, ahány fonatú kalácsot szeretnél készíteni.


Formázás

·      Nyújtsd a  fonatokat egyforma méretű rudakra.
 Készíts belőle 3-as, 4-es, 5- ös vagy éppen 6-os fonatú kalácsot. (ebből a mennyiségből 2 db 3-as fonat vagy 1 nagy 6-os fonatú kalácsot tudsz készíteni)
 A tetejét kend meg tojássárgájával és keleszd újabb 30 percig. Tedd be a 200 fokra felmelegített sütőbe. 5 perc múlva vedd vissza a hőt 175 fokra, és kb még 30 percig süsd.


A videóban a lényeg 2.40-nél keződik. Figyelem!

Megjegyzés: Kelt tészta sütésénél mindig legyen a sütő aljában egy 1 dl-es fémedényben víz, mely forrás közben párolog. A gőz jót tesz a kelttésztának.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails