hétfő

Mandulás kifli (hókifli)

 


Vanillekipferl az osztrákoknál, itthon hókili. Én mandulásnak neveztem, mert bár dióval is el lehet készíteni, de a vajas tésztákban a mandula érdemelte ki a főszerepet. 

A tészta összeállítása gyerekjáték, főleg ha valaki dolgozott már vajas tésztával, de a formázás inkább a türelmeseknek való.

Ajánlom a munkamegosztást: bízzuk arra a kifli hajlígatást, akit a kézügyessége erre a feladatra alkalmassá tesz. 

Ha Karácsonyra készíted –mint a legtöbb aprósüteményt – a tészta összeállítását és a sütését nyugodtan teheted 2 külön napra.  Ez az idegrendszert jobban megkíméli, és mivel pár perc alatt sülnek, érdemes több tepsivel – többfélét - sütni egyszerre.

A porcukor szórás ez esetben tartósít is, szóval igenis van jelentősége. Persze kóstold meg anélkül is. Imádni fogod.


MANDULÁS KIFLI

(HÓKIFLI)

kb. 60 darab

 

HOZZÁVALÓK

vaníliás porcukor

fémdoboz (a tároláshoz)

késes mixer

 

Linzertészta

250 g liszt

180 g jéghideg vaj

2 tojás sárgája

70 g porcukor

80 g mandula (fele lehet dió)

ELKÉSZÍTÉS

1.   nap

Készítsd elő a hozzávalókat. Liszt fele lehet rétesliszt, illetve a nyújtásnál –ha használsz pici lisztet, az rétes liszt legyen. A vajat (tényleg legyen jéghideg) egy késsel vágd kis kockákra. Tojásfehéjét ne rakd bele! Ez egy ropogós, omlós tészta, a fehérje elvizesíti a tésztát.

 

Vajas tészta

A hideg lisztet, a kis kockákra vágott vajjal, porcukorral egy késes mixerben homokszerűre darálom. Hozzáadom a finomra őrölt mandulát/diót. 

A tojás sárgáját pár csepp citromlével elkeverem és hozzáadom a tésztához. Összegyúrom, és folpackban hűtőben pihentetem. 

Ez a tészta szobahőmérsékeleten nehezen kezelhető, hűtést igényel. Praktikus kb. 1,5 cm magas tégal alakúra nyújtani/formázni, így ha visszahűl, könnyű lesz késsel hosszú , egyenlő kis oszlopora vágni, és utána egyenlő darabokra. 

 


2.    nap

Ezután következik a kihívás. Minden egyes kis darabból egy kis kiflit kell formázni, és sütőpapírral bélelt tepsire rakni.

10 percig sütöm  (180 C fok alsó-felső sütés módban). A 2 tepsi gyorsabban sül. 

 

Tárolás : amikor teljesen kihűlt, tedd egy fémdobozva. Bár 2 hétig is eláll, garantáltan nem fog addig kitartani.

 

Megjegyzés : Még melegen kell megszórni porcukorral. Ez alkalommal ne spórolj! Valószínűleg Karácsony van, amikor ezt készíted. Most nem a diéta van  a középpontban

 

 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails