A nyári alma az maximum gyerekkori emlék, vagy
vidéken kell hozzá lakni. Városon mindenféle színes almákat lehet kapni (azért
írom ezt, mert még nem nagyon veszik a fáradságot, hogy a fajtaneveket
kiírják), de mindenképpen olyat, ami bírja a gyűrődést : sokáig eláll, és
azon furcsa tulajdonságát is elviseli a vásárlónak, hogy megtaperolják. No már
most ezt a nyárialmával - nevezzük rétesalmának – nem lehet. Ezt tényleg csak
frissen lehet feldolgozni, mert hihetetlenül hamar romlik, ha megnyomod,
bebarnul.
Almás rétes – nyári (rétes)
almából
Mennyiség : 4 - 6 fő
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő : 25 - 30 perc
Hozzávalók 3 rúd réteshez:
· 1,2 kg alma (nagyon vékonyra szeletelve)
· 100 g zsemlemorzsa (nálam fele
zabpehely)
· 30 g mandulapehely
· 50 g vaj
· mazsola
· fahéj, szerecsendió
· 1-2 ek barnacukor
· 1 citrom leve + reszelt héja
· + 1 cs. réteslap (6
lapos)
Elkészítés:
1.
A
sütőt 200 fokra beállítom.
2.
Az
almákat beáztatom vízbe annak
ellenére, hogy később meghámozom őket.
3.
A
zsemlemorzsát (vagy kétszersültet) a zabpelyhet összeturmixolom, és egy
vastagtalpú serpenyőben pirítani kezdem. A szeletelt
mandulát hozzáadom, és közben kevergetem, nehogy alulról megégjen. A művelet pár percet vesz igénybe.
Mikor színesedni kezd a morzsa, rádobom a vajat, és eloltom alatta a gázt.
4.
Citromlevet kifacsarom, az almákat
felezem, kiveszem a magházat, meghámozom (aki nem akarja, ne tegye), és
vékonyra szeletelem. A citrommal közben meglocsolom, hogy ne barnuljon meg.
5. A szeletelt almát megszórom a cukorral, bőségesen fahéjjal, reszelek rá szerecsendiót, ráreszelem a
citrom héját, és a végén ráöntöm az előre megpirított morzsát. Jól összekeverem.
6. Két réteslapot kiterítek, és
egyenletesen rárakom a töltelék egyharmadát, feltekerem egy konyharuha
segítségével. 3 rétes készül. A tetejét megkenem kis olajjal elkevert tejjel.
7. Előmelegített ütőben 25-30 percet sül.
Megjegyzés: A rétes egy einfach, az az
egyszerű, de jó rétest készíteni nem az. A töltelékből ne sajnáljuk ki a
fűszereket, a mazsolát, és a vajas morzsában higgyünk, ez veszi be a gyümölcs
nedveit. Mennyei.
2 megjegyzés:
És jó kis savanykás íze van ezeknek az almáknak!
hát pont ez a csel, hogy amikor elkészíted, akkor meg édes! alig adtam hozzá cukrot, bár a mazsola is édesíti.
Megjegyzés küldése