A bableves (mármint
szárazbab) nem az a leves, amit először
ennék, ha 2 hetes nyaralásból hazajövök. A fejtett bab a fiatalabb testvére a
szemes babnak: már nem zöldbab, de nem is szárazbab. Nagyon puhára lehet
párolni, és a végén hozzáadott zöldbab még frissebbé varázsolja. Csak a nyár
egy meghatározott idején van, utána megöregszik, és belőle is csak szárazbab lesz. Szóval nyár közepén
fogyasszuk. Ha mérhetetlen mennyiség van belőle a kertben, akkor fagyasztóba érdemes tenni. A bab szereti a
tárkonyt, a zsályát és a kakukkfüvet.
Nyári tárkonyos bableves – 2féle
babbal
Mennyiség : 3 - 4
fő
Előkészítési idő: 10 - 15 perc
Főzési idő : 25 - 30 perc
Hozzávalók:
1 ek
olaj
1
közepes hagyma
1 nagy
gerezd fokhagyma
1 csésze
frissen fejtett bab (ez kb.25 dkg bab)
1 marék
zöldhüvelyű (francia) zöldbab
½ kis zeller
800 ml
alaplé (erős)
szárított
tárkony
2-3 zsályalevél
só, bors
tálaláshoz:
citromlé
fokhagymás joghurt/tejföl
Elkészítés:
1.
Az
olajon megpirítom a nagyobb szeletekre vágott zsenge zellert, a zsályaleveleket, majd az apróra vágott hagymát, majd a
fokhagymát. Megszórom szárított tárkonnyal. A fejett babot beleteszem, és fedő alatt párolom. (10 perc)
2.
Felöntöm
az alaplé felével és lassan fedő
alatt puhára főzöm. (kb. 15 perc). Ez esetben az
alaplé lehet hús alaplé.
3.
A zöldbabot a legvégén adom hozzá,
mivel ennek kb. 5 perc a főzési ideje.
4. Egy doboz kefírbe/tejfölbe
belenyomok egy nagyobb gerezd fokhagymát, picit megsózom, jól elkeverem. Egy
fél citromot cikkekre vágok, és egy tányéron a leves mellé kínálom.
Megjegyzés: A kefir/joghurt azért jó ötlet,
mert van aki nem eszik tejterméket, így az is ehet a levesből. A száraz fehérbor kedvelőinek ez ízelni fog.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése