péntek

Narancsjam. Most van szezonja!


Érdekes viszonyom van nekem ezzel a narancsjam-mel. Talán tudjátok már rólam, hogy mediterrán “fan” vagyok és a szezonalitás híve. Szeretem a dolgokat ott enni, ahol teremnek, és nem bírom az adalékanyagokat. Ennek ellenére még sosem ettem jó narancslekvárt v. jam-et pl Görögországban, de még Olaszországban sem. Egy olyan országban - ami nem a napsütéséről híres, ámde jam-jeiről annál inkább – ettem diák koromban először narancslekvárt (jam-et). Ez pedig nem más, mint Anglia. Ha Londonban jártam nem fordulhatott elő, hogy egy-két jófajta lekvárt ne hoztam volna. Az üvegeket szorgosan megőriztem, mert hát a tipográfiában és a színek harmoniájában is otthon vannak a szigetlakók. Van Selfridges, Fortum&Mason és persze Harrods-os üvegem. Eddig sosem került bele narancslekvár. Hát most íme!


Narancsjam. Természetesen.



Hozzávalók 6 kis üveg (220ml):

·      2 kg kezeletlen narancs (nálam 7-8 nagy db)
·      250 ml víz
·      400 g finomítatlan nádcukor
·      1 citrom leve

1.    A narancsokat megmosom, megtörlöm, és egy zöldséghámozóval olyan vékonyan hámozom le héját, hogy a fehér része ne kerüljön bele. (Több lesz, mint gondolnád. Kb. a felét más célra is felhasználhatod. Pl. kandírozott narancshéj, szirupos narancshéj, vagy egyszerűen csak lereszeled, és beteszed a fagyasztóba)

2.   A narancshéjat egy rozsdamentes tálba teszem, és felöntöm a vízzel és kb. 2 óráig állni hagyom.


3.   A narancsokról egy kés segítségével az összes fehér részt levágom, és vékony karikákra vágom. Egy alacsony, nyeles vastagtalpú lábosba teszem és hozzáadom a cukrot. (A cukor mennyiségéről Te döntesz, ill. a narancsod: használhatsz töbet is.) Félreteszem.

4.   1-2 óra elteltével a beáztatott narancshéjakról leöntöm a vizet, és 2-3-t összefogva, feltekerve nagyon vékony csíkokra vágom. Hozzáadom a cukrozott narancshoz, majd felöntöm egy csésze vízzel.

5.    Kb. 1,5 óráig lassú tűzön főzöm. Én nem kevergettem, csak a végén figyeltem oda. Amikor elég sűrűnek ítéled már, cseppents egy keveset egy hideg üveg felületre. Ha 1-2 perc alatt szilárdul (zselésedik), akkor elkészült.

6.   8-10 percig állni hagyom, majd száraz üvegekbe öntöm. A tetejére belecsempéztem pici vaníliarúd darabokat. Lezárom, és száraz dunsztba teszem.


7.   Amikor teljesen kihűlt, felcímkézem.

Megjegyzés: ha mediterrán országban jártok, mindig hozzatok mandarint, citromot, vagy narancsot!

Amit tanultam: ismét azt, hogy nem kell annyi cukor.

4 megjegyzés:

Zizi írta...

Szuper jó recept! Köszi, hogy kitetted! És végre nincsen benne több kiló cukor! Én 12 kg szicíliai vérnarancsot rendeltem, nagyon várom már, hogy megkóstoljam, meg legyen belőle fincsi lekvár!

Nyárikonyha írta...

sztem nem kell ebbe egy halom cukor, mert mézédes!! hmm. vérnarancs, már a színe is csoda!

Csilla írta...

Köszi a receptet. :) Amit nem teljesen értettem meg, hogy akkor most a 2 kg. narancs összes héja kell, vagy mégsem?

Nyárikonyha írta...

2 kg narancs volt összesen. A héjának kb. a felét másra használtam, de Te persze belerakhatod. Én kicsit soknak találtam, de ez ízlés kérdése, csakúgy, mint a cukor.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails