A frangipán egy édes mandulakrém, ami nagyon könnyen
elkészíthető. Főleg a francia édességeknél találhatod gyakran, szerintem remek
töltelék. Nincs benne liszt, bár vannak olyan receptek, ahol még ebbe is
tesznek, hát teljesen felesleges. A mandulakikőrt ne vedd komolyan, mert én
most mindenbe ezt teszek, mert van itthon. Likőr nélkül is pont olyan finom.
Állítólag a mandulát héj nélkül illik használni, hát én ezt sem tartom be!
Héjas mandulát vehetsz zacskóban a boltban, de ha piacra jársz, akkor kimérve
is kapsz. Ha végre egyszer kapnék sózatlan pisztáciát, akkor abból is lehetne
csinálni, de akkor lehet, hogy már nem frangipane-nek hívnák.
Ez itt mind mandula:
Nektarinos mandulakrémes tart
Előkészítési idő: 20-25 perc
Sütési idő : 30 perc (+ 15 perc elősütés)
Mennyiség: 8 adag
Hozzávalók
Vajas omlós tészta
- 175 g liszt
- 20 g étk. keményítő
- 100 g vaj
- 1 t. sárga
- 50 g van. porcukor
- 1 ek jéghideg víz
mandulás krém (frangipane)
- 75 g vaj
- 75 g nádcukor
- 75 g mandula
- 1 tojás + 1 tojásfehérje
- citromhéj
- 1ek mandulalikőr
(opcionális)
- 1 – 2 nektarin (vékony cikelyre vágva)
Elkészítés:
1.
Kimérem a
hozzávalókat. A tésztához a vajat elmorzsolom a lisztben és a tojássárgájával
és 1 ek hideg vízzel összeállítom. 1 órára hűtőbe teszem.
2.
A mandulakrémhez (frangipane) a mandulát a cukorral egy mixerben finomra darálom.
Hozzadom a vajat és a tojást és habos krémmé keverem.
3.
A nyers
tésztát kinyújtom és a szokásos kivehető formába simítom. 180ºC-ra melegített
sütőben kb. 15 perc alatt elősütöm. (én sütőpapírt teszek a tésztára, amit 10
perc elteltével leveszek) A tészta akkor ideális, ha egy kissé már színesedik.
4.
Belesimítom a
mandulakrémet és vékonyra szeletelt nektarinnal telerakom.
Sütés
: Kb 30-35 percig sütöm. Az
utolsó 10 percben már visszaveszem a hőfokot 160-165 fokra.
Megjegyzés: a nektarin már azt sugallja,
hogy lassan vége a nyárnak, de az benne a jó, hogy ezt a gyümölcsöt sokáig
lehet kapni így bármikor elkészítheted és ezzel konzerválhatod a nyár melegét.
Személyes megjegyzés : a mandulakrém számomra kissé nehéz lett, legközelebb megpróbálom vaj nélkül, csak tojásfehérjével, akár egy amaretti.
Személyes megjegyzés : a mandulakrém számomra kissé nehéz lett, legközelebb megpróbálom vaj nélkül, csak tojásfehérjével, akár egy amaretti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése