szombat

Gombaleves sült polentagolyókkal

Fűszerpaprika helyett mediterrán fűszerek és sok zöldfűszer. Galuska helyett sült polenta. Liszt és tejföl sincs benne. Lehet, hogy nem magyaros, de nagyon ízletes. Húsevőknek is.


Gombaleves kecskesajtos polentával


Előkészítési idő :  15 perc (előkészítési idővel együtt)
Mennyiség :          4  adag
Főzés :                  20 perc


A leves :

Különféle gombák (legjobb lenne persze friss erdei gomba)

·      20 dkg laskagomba (szárazon előpirítva)
·      3 db csiperkegomba
·      1-2 ek szárított erdei gombakeverék (nálam vargányás – Erdészné gombája, nagyobb szuperekben is kapható)

·      10 g vaj
·      2 ek fehér bor
·      ½ fej vöröshagyma
·      1 gerezd fokhagyma

·      petrezselyem
·      snidling
·     
·      bors
·      1 ek friss tejszín (elhagyható)
·      1 l zöldségalaplé

A polentagombóc :

·      1 dl kukoricadara
·      2.5 dl víz
·      1 tk fűszeres kecskesajt (érlelt) vagy pecorino
·      10 g vaj

a hozzávalók:laskagomba, csiperkegomba, szárított gombák és kukoricadara
Leves elkészítése

  1. A gombákat a leírt módon elkészítem, felöntöm az alaplével és kb. 10 perc alatt készre főzöm.
  2. A kész leveshez hozzáadom a tejszínt, és egy nagyobb merőkanálnyi levest és gombát mixerben pépesítek. A kapott krémes mixet visszaöntve ezzel sűrítem a levest. Lisztet a sűrítéshez nem használok.

Polenta elkészítése

  1. Polenta elkészítése itt leírtak szerint. Kis vajjal, reszelt kecskesajttal elkeverem és egy kis lapos tányérra simítom.
  2. Kis kockákra vágom, majd gombócokat formázok belőlük.
  3. A polentagolyókat serpenyőben pici olivaolajon átpirítom.

Az elkészült leveshez friss apróra vágott zöldfűszereket és sült polentát kínálok.

Megjegyzés: A mixelés és a tejszín is elhagyható, úgy is nagyon finom.
Amit tanultam: Laskagombát pirítsuk elő, így jobb íze lesz. (elpárolog belőle a víz egy része, illatosabb lesz) Polentát nagyon feldobja a kecskesajt.


Levesek ebben a blogban itt.

2 megjegyzés:

Anazar írta...

De jó házasítás!

Nyárikonyha írta...

hát zöldségeket valószínű könnyebb...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails