hétfő

Pirított gomba tapenád

Készülök a tavaszra. Erkélyládák beültetve, locsolórendszer élesítve, sok sok szakácskönyv és magazin átlapozva. Szabadban szeretnék minél többet lenni, és természetesen minél többet enni!
‚Tapenade:
(eredetileg fr.: tapenade [táp’náád]) Provanszi ételkiegészítő, krémszerű mártogatós. Nevét a kapribogyó (tapéno) után kapta. A testét érett fekete olajbogyó, kapribogyó, szardella, olívaolaj, citromlé, fűszerek, olykor egy kevés aprított tonhal adja. Néha más ízesítőket is kevernek bele. Öntetként használják, de nyers zöldségeket, hal- vagy hússzeleteket is mártogatnak bele, étvágygerjesztőként.‘ Leírás a konyhaművészet.hu oldalról származik.
Tapenade-t bármilyen zöldségből is tudunk készíteni, össze is gyűjtöttem egy csokrot, amit majd megosztok veletek. (pl.olivás, diós, cukkinis, aszalt paradicsomos)

Pirított gomba tapenád – piknikkosárba, teraszra!

Elkészítési idő :    20 - 25 perc (előkészítési idővel együtt)
Mennyiség :          6 adag
Főzés :                 5 perc

Hozzávalók :
Különféle gombák (legjobb lenne persze friss erdei gomba)
·      20 dkg laskagomba (szárazon előpirítva)
·      3 db csiperkegomba
·      1-2 ek szárított erdei gombakeverék (nálam vargányás – Erdészné gombája, nagyobb szuperekben is kapható)

·      10 g vaj
·      2 ek fehér bor
·      ½ fej vöröshagyma
·      1 gerezd fokhagyma

·      petrezselyem
·      snidling
·     
·      bors
·      2-3 szem paradicsom (pici kockákra vágva)
·      oliva olaj

a gombák pirítás után -  már így is nagyon finom
Elkészítés

  1. A szárított gombát hideg vízbe beáztatom 20 percre, kifacsarom. A laskagombát szárazon előpírítom (pl klasszikus, gázrózsára helyezhető régimódi pirítós sütő – a lényeg, hogy a gomba a száraz, meleg levegővel érintkezzen). Csiperkét megtisztítom, nem mosom.
  2. A gombákat nagyjából egyforma méretűre vágom, és mindent előkészítek. (mis en place)
  3. Egy nagyobb serpenyőben olajat, vajat hevítek, és a vöröshagymát megpirítom. Rádobom a gombákat, a fokhagymát és 2-3  percig pirítom. Felöntöm a borral és jól átforgatom, hogy mindenhol érje őket a fűszeres zsiradék. Sózom, borsozom. Friss zöldfűszerekkel megszórom.
  4. Amikor langyosra hűlt, a gombákat apró kockákra vágom, a paradicsomot szintén. Összekeverem a zöldségeket, meglocsolom jó minőségű olivaolajjal, és kis tálkákba tálalom.

Megjegyzés: Pirítóssal, fehér borral (pl. Savignon Blanc ) kínálom. Teraszra, kertbe beszélgetésekhez ajánlom húsevőknek is. A gombát szószhoz, leveshez is ugyanígy készíthetjük.
Amit tanultam: Laskagombát pirítsuk elő, így jobb íze lesz. (elpárolog belőle a víz egy része, illatosabb lesz)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails