vasárnap

Húsvéti kalács

görög kalács - a kép illusztráció

A héten kaptunk egy kedves karácsonyi e-mail üdvözletet az egyik nagy autókereskedő cégtől. Még a csatolt üdvözlet is egyértelműen karácsonyi volt, méghozzá tavalyi. Nyilván az asszisztens, akinek ez volt az egyik heti feladata összekeverte, ki tudja mi volt a fájlnév. Pár óra elteltével megjött az igazi, a húsvéti üdvözlet, ráadásul ezévi.
Ezen gondolkoztam, amikor a kalács receptjét kerestem, hogy ezek a kalácsok is nyilván összekeverhetők. Karácsony, Húsvét – kalács, kalács. És végülis majdnem ugyanaz, egy kivétellel, nálam a húsvéti kalácsban semmiképp nem lehet mazsola, sem vanília. Pici cukor igen, bár az is elhagyható. A Húsvét számomra semmiképp nem az édességekről szól.Húsvéti kalács
(Mittelfein germteig)
Elkészítési idő :   15-20 perc ( + 30 perc kelesztés)
Mennyiség :          1 db nagy kalács
Sütési idő :            35 perc (175 fok, légkeverés) • 500 g liszt (BL 55)
 • 20g friss élesztő
 • 100 g vaj/margarin
 • 50 g cukor
 • 3 tojás sárgája
 • 1 tk. olaj
 • 250 ml l langyos tej
 • citromhéj (ez elhagyható, ha sós kalácsot készítesz)Kelt tészta elkészítés

 1. Az élesztőt pici cukorral kevés langyos tejjel futtasd fel.
 2. A lisztet tedd egy nagy tálba és alakíts ki egy mélyedést a közepében. Ebbe kerül minden hozzávaló : a tojások sárgája, a nagyon lágy vaj/margarin, a cukor, citromhéj és a meleg tej.
 3. Alaposan átgyúrva rugalmas kalácstésztát kapsz.
 4. Kb. 30 perc alatt duplájára nő és egy könnyed átgyúrás után annyi felé oszd, ahány fonatú kalácsot szeretnél készíteni.

Formázás

Nyújtsd a  fonatokat egyforma méretű rudakra.
Készíts belőle 3-as, 4-es, 5- ös vagy éppen 6-os fonatú kalácsot. (ebből a mennyiségből 2 db 3-as fonat vagy 1 nagy 6-os fonatú kalácsot tudsz készíteni)
A tetejét kend meg tojássárgájával.
 200 fokra felmelegített sütőbe helyezem. 5 perc múlva visszaveszem a hőt 175 fokra, és kb még 25 percig sütöm.


Megjegyzés: Kelt tészta sütésénél mindig legyen a sütő aljában egy 1 dl-es fémedényben víz, mely forrás közben párolog. A gőz jót tesz a kelttésztának.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails