Elkészítési idő: 25-30 perc
Összesen : 2,5 óra (pihentetéssel, sütési idővel együtt)
Mennyiség: kb. 10 adag
Tészta :
40 dkg liszt
10 dkg vaj
2 dkg friss élesztő
1/8 l tej
1 tojás + 1 t.sárga
2 dkg porcukor
1 cs van. cukor
só
A lisztben elmorzsolom a hideg vajdarabkákat, és az időközben felfuttatott élesztővel, langyos tejjel, tojással, és porcukorral kellemes, jó állagú tésztát gyúrok. Félreteszem hideg helyre, és elkészítem a tölteléket.
Töltelék:
12,5 dkg darált dió
6 dkg kristálycukor
kb. 0,5 dl víz
1-2 ek baracklekvár
2 dkg vaj
5 dkg morzsa
1 cs. van.cukor
5 dkg görög mazsola
1 kezeletlen citrom reszelt héja
A kristálycukorral kis víz segítségével könnyű szirupot főzök, amíg a kristályok elolvadnak. Hozzáadok 1-2 kanál baracklekvárt, a darált diót, morzsát, és 1-2 percig kevergetem. Leveszem a tűzről, hozzáadom a kissé szárazon megpirított morzsát, a vaníliás cukrot, és hideg helyre félreteszem.
Összeállítás:
· A tésztát kb 30 x 40 cm-es vékony lapra nyújtom, és a tölteléket rásimítom. Ez lehet, hogy nem túl könnyű, mert időközben a cukor megszilárdult. Kisimíthatjuk külön is folpack segítségével, és ráhelyezzük a tésztára. Nekem sikerült egy széles pengéjű késsel szépen elsimítani. A töltelék 2 mm vastag lesz. Ráreszelem a citromhéjat, és rászóróm az előzőleg felaprított mazsolát, és egy nyújtófa segítségével belesimítom a töltelékbe.
· Feltekerem, mint egy beiglit. Most jön az érdekes része. Egy éles pengéjű késsel hosszában kettészelem, és egy kettős fonatú kalácsot fonok belőle oly módon, hogy a metszett fele mutatkozzon kifelé, így nagyon mutatós lesz a kalács. 1 óráig pihentetem. Kb. duplájára dagad.
· Sütés
A sütőt 200ºC-ra felmelegítem, és berakom a sütőbe a kalácsot. 5 perc múlva visszaveszem a hőfokot 190 ºC-ra. 35-40 perc alatt készre sül.
Nekem nagyon ízlik, szerintem vetekszik a beiglivel, sokkal egyszerűbb elkészíteni. Ja, és nem kell parázni, hogy szétreped, mert ez alapból úgy néz ki! Mákos, csokoládés, mandulás töltelékkel tudom még elképzelni.
Megjegyzés: Kezdőknek ajánlott. Nagyon könnyű, jól kezelhető a tészta, önbizalmat ad a kelt tésztáktól óckodóknak.
Fortély: kelt tészta sütésekor egy kb. 100-150 ml-es rozsdamentes (hóálló) edénykébe vizet helyezek a sütő aljába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése