szerda

Ázsiai húsgombócleves

Ez egy szívet, lelket melengető leves, amire mindenkinek szüksége van a téli hónapokban. Nagyon rövid idő alatt elkészül, nem kell megijedni. Azok közé a receptek közé tartozik, melyet hosszabb idő leírni (főleg a hozzávalók miatt), mint elkészíteni. A friss, illatos ázsiai fűszernövények gyógyírként hatnak.

A húsgombóc:

30 dkg darált csirke/pulykahús
2 kis gerezd fokhagyma
frissen reszelt gyömbér
1-2 ek kukoricaliszt/búzadara
1 t.fehérje
10 dkg kínai kel/spenót
2 tk. őrölt koriander
olaj
1 tk szójaszósz
1 tk halszósz

A leves:

1,5 l házilag elkészített csirkeleves
frissen reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma
1 kis darab chili
4 szál újhagyma

A tészta:

20 dkg ázsiai tojásos tészta (főtt)

A tálaláshoz :

friss spenót
újhagyma

Az előkészítés során az alábbi sorrendet követtem:
1.      A húsgombóchoz a kínai kelt (én spenótot használtam) forró serpenyőben minimális olajon átforgatom, majd azonnal hidegre teszem. A felesleges levet leöntöm. A darált húshoz hozzáadom az összes hozzávalót, jól összedolgozom és min. 1 órára pihentetem. Előző nap is elkészíthetjük. ( 1-2 napig eláll a hűtőben)
2.      A levest felforrósítom, belereszelem a gyömbért, belepréselek 2 gerezd fokhagymát, és további 2 percig főzöm. A húsgombócokat megformázom, és belerakom a levesbe. Az én gombócaim hígra sikeredtek, de egy evőkanál segítségével beleszaggattam, és nagyon finomak lettek.Újraforrástól számított kb 5 perc alatt kész. A gombócok feljönnek a víz felszínére.
3.      Időközben egy nagyobb tálba rakjuk a tésztát, amit forró vízzel leöntök, és fedő alatt hagyom megpuhulni.
4.      Amikor a gombócok elkészültek, a leves alatt eloltom a gázt, és beledobom a leveles zöldséget(pl sok sok spenót, és újhagyma zöld része) és 1 percig hagyom.
5.      Az előkészített mélytányérba halmozok 1 adag főtt tésztát, 2-3 húsgombócot, és rámerem a forró levest. 
Megjegyzés: húsgombóc helyett készíthető sült tofuval, gombával, vagy húsevők számára maradék szeletelt sült hússal. Frissen készült levest ne vegyük véresen komolyan, kockából is készíthető. Sóval óvakodjunk! Szójaszósz, halszósz sok sót tartalmaznak.
Fortély : a friss gyömbérdarabot nyugodtan tegyük be a mélyhűtőbe. Ha szükség van rá, fagyott állapotban sokkal könnyebb reszelni, és nem fonnyad meg.


További levesek ebben a blogban itt.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails