péntek

Répa, retek....tavaszi zöldségek friss zöldfűszerekkel

A zöldségek franciás elkészítési módját nagyon kedvelem. Pár perces hőhatás, visszahűtés, és vajon, olivaolajon friss fűszerekkel tálalás. Makinál voltam ismét, akinél ezt a gyönyörű friss tavaszi zöldségekkel teli tálat készítettük el, és nem bírtam ki, rögtön elkészítettem itthon is. A hónapos retek nálunk kizárólag nyers formában fogyasztott primőr áru – érdemes így is elkészíteni, dekoratív mivolta pedig magáért beszél!

Répa, retek…tavaszi saláta friss zöldfűszerekkel –

Elkészítési idő :         45 perc (előkészítési idővel együtt)
Mennyiség :               4 adag
Főzés :                       5 perc (adagonként)

Hozzávalók :
·      Tavaszi zöldségek
·      12-15 szem újburgonya (nálam még nem új volt)
·      4 csésze friss spenótlevél (kb 20 dkg)
·      12 újrépa (kicsi)
·      12 retek (levelével együtt)

·      20 g vaj
·      2 ek fehér bor
·      1 tk fehérborecet (nálam rizsecet)

·      petrezselyem
·      snidling
·     
·      bors
·      1 csésze madársaláta
·      oliva olaj

Elkészítés

  1. A burgonyát héjában megpárolom. Langyosan meghámozom. Spenótot a szokásos módon elkészítem. A répát megtisztítom, a zöldjéből kb. 2 cm-t meghagyok, megmosom. Az egész retket(zölddel együtt) alaposan megmosom.
  2. Blansírozás : egy nagyobb edényben vizet forralok, egy nagy tálba hideg vizet öntök, és jégkockákkal lehűtöm. A forró vízben a répát és a retket pár percig párolom, majd a jéghideg vízben visszahűtöm.
  3. Egy nagyobb serpenyőben olajat, vajat hevítek, beleöntöm a bort, és az ecetet, és a 1-2  perc alatt zöldségeket átforgatom. Sózom, borsozom. A friss zöldfűszerekkel megszórom.
  4. Egy nagyobb tálra szépen elrendezem a zöldségeket, mellé halmozok egy kis friss salátát, petrezselyemleveleket. (én feldobtam egy habart tojással)

Megjegyzés: Nagyszerű tavaszi zöldségköret grillezett halhoz, párolt húshoz, vagy önálló zöldségétel. Nálam ez utóbbi. Köszönöm Maki.

2 megjegyzés:

Életünk és ételeink írta...

Csodásak a képek..

Nyárikonyha írta...

köszönöm. a zöldségek csodaszépek:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails