kedd

Zöldspárga, avagy a gasztronómiai tavasz kezdete

friss zöldspárga. tisztítást nem igényel, csak a végét vágd le!
Gyermekkorom emlékeiben az ebédlőasztalnál a tavaszt az első töltött karalábé jelentette. Kizárólag friss zsenge karalábéból sok sok zöld petrezselyemmel megszórva. Mára kicsit összefolynak az évszakok még az ilyen ádáz piacra járók számára is, mint én. Sok termelő fóliázik, kisérletezik hidegtűrő fajtákkal, így pl friss spenót, sóska majdhogy egész télen kapható, a karalábéról meg aligha tudom megállapítani, hogy korai zsenge-e. (Töltött karalábé recept  jön)

Nyárikonyhai életem kiteljesedésében a karalábé szerepét jó pár éve átvette a spárga. Ha az első csokor hazai spárgát meglátom, akkor nincs mese, csomagolhatom a téli kabátot, moshatom az ablakokat, kitehetem a leandereket a kertbe, gondolkodhatom a balkonnövények portfólióján, egyszóval kitört a tavasz a gasztronómia időszámítás szerint.

2010-ben ezen a napon láttam először zöld spárgát, fehér spárgát több piaci standon egyszerre, és nem is bírtam ellenállni, vettem egy csokor zöldet. Imádom. Még jó, hogy jövő héten elutazom, mert akkor 3 hét garantált spárgaevésben lenne része mindekinek, aki velem egy asztalhoz ül! Nem biztos, hogy receptet fogok írni, ugyanis az én nagy kedvencem a sima párolt zöld spárga friss házi majonézzal, vagy hollandi mártással, és ha nem 1000ft.-/kg lesz az idei burgonya, hát akkor ő lesz hozzá a köret.

2011-ben nem ezen a napon láttam először, de ma volt először 1000.- alatt az ára, az idei burgonya, azaz újkrumpli nem 1000.-, hanem 1200-1600(!) kilója. Infláció! De azért jön egy-két spárgarecept majd. Ja, és nem tudom tavaly hova utaztam, de most egyelőre sehova.

Egy kis hasznos ismertető:
“A spárga szezonja körülbelül április végétől júniusig tart. Termesztése körülményes, és csak rövid ideig lehet szedni. Talán emiatt igen drága. Az ültetése utáni negyedik évben hozza meg az első igazi termését. A fehér a legnépszerűbb, íze lágy, de alaposan meg kell hámozni, mert különben keserű lesz. Feje alatt kb. 2 cm-rel kell kezdeni a tisztítást, és a szárak végét is le kell vágni. A zöld spárga íze erőteljesebb, és nem kell meghámozni. A lila spárga igen ritka, íze a fehér és a zöld keveréke 

A spárga frissességét úgy állapíthatjuk meg, hogy megnyomkodjuk a tövénél: ha sárgás lé jön belőle, megvehetjük. Különben öreg, fonnyadt vagy nagyon szálkás. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tárolhatjuk. Mindig csavarjuk nedves ruhába, hogy friss maradjon. Az egészen zsengék kivételével minden szárat vékonyan meg kell hámozni, de a csúcs maradjon sértetlen! 

A spárgát csak forrásban lévő, enyhén sós vízbe helyezzük (különben a főzőlébe megy át az illat- és az aromaanyag). Tegyünk kevés cukrot és egy kiskanálnyi vajat, ettől sokkal finomabb lesz. Ha egy citromkarikát is adunk hozzá, megmarad a színe. Kb. 15-20 perc alatt puhul meg. Ügyeljünk arra, hogy a szárak csúcsait ne lepje el a folyadék. A spárgaszálak eltörését úgy tudjuk elkerülni, ha állítva főzzük őket. 

A zöldségek királya nemcsak finom, hanem ideális fogyókúrához. 10 dkg főtt spárgában 13 kilókalória található. Van benne kálium, foszfor, kalcium, A-, B1-, B2- és C-vitamin. “
Forrás: www.mindmegette.hu

Fontos info a spárgáról még a Bűvösszakin.


Megjegyzés:       A zöldspárgát kevesebb ideig kell főzni, mint a fehéret. Mindenképp vigyázzunk: nehogy túlfőzzük! Aki teheti beruházhat egy spárgafőző edényre, ami egy hosszúkás alakú rozsdamentes lábas, ami lehetővé teszi, hogy a rügyek ne kerüljenek a vízbe. Ha valakinek párolója van, a zöldspárgát érdemes párolni - kb.6-8 perc)

3 megjegyzés:

Hobbychef írta...

A spárga (fehér, zöld mindegy) még sajnos brutálisan drága, több mint 3600 Ft/kg. Én ma ezt szerettem volna a saját termésű medvehagymával kombinált receptben készíteni, de még kivárok. Megengedhetném magamnak, de ezt túlzásnak tartom, s nem vagyok hajlandó ennyit adni érte.

Nyárikonyha írta...

nem tudom, hol laksz, én tegnap 600.-/500g-os áron vettem egy csomagot, de az átlagát a Fény utcán 980.-/500g.

gatamama írta...

Én is hurrá!A család 1 hónapig várja, hogy elmúljon a spárgaszezon. Azután 11 hónapig sóhajtoznak, hogy mikor kezdődik már megint. Spárga forever!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails