Az elmúlt hét a felkérések hete volt. Minden nap érkezett valami csomag, valami finomság. A blogon elsősorban termelőket, manufaktúrákat, kis boltokat, étkezdéket népszerűsítek, csak olyan termékeket, szolgáltatókat, melyeket én is szeretek.
Az egyik csomag a tokai Borecet Kft. –től érkezett, akik hagyományos erjesztésű eceteket állítanak elő manufaktúrájukban.
A borecetről első percben a vinaigrette jutott eszembe, és innen már csak 1-2 lépés választott el a végső recept megalkotásától. A szezon nálam most a spárgában dübörög. A tokajihoz egyértelműen fehér spárgát tudtam elképzelni. A mazsola és az aszalt paradicsom adja az édes felhangokat, a kakukkfüvet az ecet megalkotásánál is használták, ezért használtam szárított és friss formáját is. Kecskesajtból csak a friss jöhet számításba, hogy ne nyomja el a spárga semlegességét. A zöld madársaláta feldobja a színvilágot, és friss üde felhangot biztosít. Remélem tetszik a recept, nekem nagyon ízlett.
Sült spárga saláta
Mennyiség : 2 fő
Elkészítési idő: 20-25 perc
Párolási idő : 8 perc
Főzési idő : 5 perc
Hozzávalók:
4-6 db fehér spárga
1 ek vaj
A saláta:
1 – 2 marék madársaláta
2 tk arany mazsola (száraz tokajiban –pl.furmint -1 órára beáztatott)
1 tk aszalt paradicsom (apróra vágva)
1 ek friss kecskesajt (kis kockákra vágva)
szárított kakukkfű
A fűszeres vinaigrette:
1 ek olaj (fele olíva)
1 tk 6 %-os fűszeres tokaji borecet (www.borecet.hu)
pici cukor
só, bors
friss kakukkfű
- Spárgát meghámozom, végeit (kb. 2 cm) levágom – fás rész ne maradjon! Megmosom.
- Az öntethez az olajból és a borecetből emulziót keverek, fűszerezem.
- A spárgákat egy párolóedényben 8 perc alatt elkészítem.
- A vajon az előáztatott mazsolát, pici szárított kakukkfűvet és aszalt paradicsomot egy perc alatt átforgatom. Kiveszem a serpenyőből. A maradék vajon lassú lángon az előpárolt spárgát átsütöm.
- A salátát az öntet felével, a mazsolás aszalt paradicsommal átforgatom. Óvatosan belekeverem a friss kecskesajtot.
- Tálalásnál egy nagy tányérra 2-3 sült spárgát helyezek, ráhalmozom a salátát, megszórom a maradék mazsolás keverékkel, és maradék vinnaigrettel, friss kakukkfűvel díszítem.
Megjegyzés: Finom, könnyű előétel – 1 pohár száraz tokaji furmint-ot kínálok hozzá.
1 megjegyzés:
De még mennyire tetszik!
Megjegyzés küldése