A vöröslencse valamelyik nap terítékre került otthon. Ha nem eszel
sok húst, vagy hosszabb-rövidebb ideig egyáltalánnem, akkor meg kell tanulnod,
miként pótold a fehérjét. Két –általam szívesen használt –alapanyag ugrott be egyből : az egyik a csicseriborsó, a másik a vöröslencse.
Nekem a vöröslencse adta vissza a hüvelyesek iránti bizalmat. Sokkal könnyebben
emészthető, és nem utolsó sorban
gyorsabban elkészíthető. A vöröslencse
nagyon hamar szétfő, sok esetben sűrítésként is használható. Kár, hogy nem tartja meg
pompásan rikító narancs színét, mikor megfő. Ez egy kicsi csalódást okoz a gasztronómia és a vizualitás iránt
egyaránt vonzódó éhes embernek.
Ez itt mind vöröslencse:
Kenyérfélék levesekhez
currykhez:
Vöröslencseleves paradicsommal
Ez egy sokféleképpen
elkészíthető leves. A fűszerezése egyéni ízlés szerinti, de ne félj a bőséges fűszerhasználattól!
A vöröslencse és a répa is szereti a fűszereket.
A fahéjtól nem émelygős, hanem
kifejetten pikáns lesz. Nálam ez sokszor főétel, főleg, ha van a fent
említett kenyerekből mellé egy kevés.
Előkészítési idő:
10 perc
Főzési idő :
30 – 40 perc
Mennyiség: 3 - 4 adag
Hozzávalók :
- 2 közepes répa (2
csésze)
- 1 csésze vöröslencse
- 2 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 ek olaj
- fahéj, római kömény, chili
- 8 dl alaplé
- 1 doboz hámozott paradicsom
- petrezselyem
- citrom
Elkészítés
1.
A répát megtisztítom
és egyenlő darabokra vágom. Az olajon
megfonnyasztom a hagymát, fokhagymát, majd rádobom a fűszereket és a répát. Pár percig pirítom.
2.
Hozzáadom a
vöröslencsét és felöntöm az alaplével. (a vöröslencse könnyen”odakap”). Kb 30
percig főzöm, de legalább addig, míg a
répa megpuhul. Én csak a répát
turmixolom meg, a többi alkotórész ugyansi szétfő. Ez nem krémleves.
3.
Tetejére
frissen vágott és aprított petrezselymet adok. Egy kis citromlé kifejezetten
könnyít a fűszerek töménységén.
Megjegyzés: Ez egy laktató, de nem nehéz
leves. Vegánok is ehetik. Pita, vagy bármilyen közel-keleti lapos kenyér jól
mutat mellete.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése