szombat

Konfitált fokhagyma, sült fokhagyma olajban.


A fokhagymáról ódákat lehetne írni. Immunizáló hatása közismert és a vámpírokat is távol lehet általuk tartani. Ennek ellenére a fogyasztók két csoportba oszthatók: vagy rajongásig szereted a fokhagymát, vagy nem. Én az előbbi táborba tartozom, bár a fokhagyma nyers felhasználását korlátozom, mivel kiemelkedő élvezeti értékét lerombolhatja gyomorégést okozó tulajdonsága. Nyilván nem én vagyok az egyedüli, aki rájött arra, hogy a fokhagyma sült mivoltában édeskés, és harsány illatából is veszít. Az olasz a pasta(tészta) készítésénél pl. pár szem fokhagymagerezdet süt olajban, majd a fokhagymát kiveszi (mielőtt megégne) és csak az olajat használja fel, mely időközben átvette a közismert aromát.

Néha túlvásárolom magam fokhagymából, mivel piacon - profi módon - nem darabonként veszem, hanem kilóra. Egyszóval, ha túl sok fokhagymád van otthon, vagy nyersen nem annyira bírjátok, akkor próbáld ki ezt a formáját. Nem fogod megbánni.

Ez itt mind konzerválás:

Tárkonyos almaecet
Pesto, azaz fűszeres zöld bazsalikom


Fokhagyma konfitálás (sült fokhagyma olíva olajban)



Felhasználása határtalan. Már elkészítés után, langyosan kenheted pirítósra, teheted pastára (tésztára), salátára, az olajat pedig szintén hasznosíthatod. 
Jó minőségű olíva olajat használj. A puhára párolódott fokhagymát egy kevés olajjal pépesre turmixolva, sült fokhagymakrémet kapsz.


Előkészítési idő:      15 perc
Főzési idő :                30 perc
Mennyiség:               1 fej fokhagyma kb. 2 adag

Hozzávalók :

  • fokhagyma (tisztítva, gerezdekre szedve)
  • olíva olaj


kis méretű rozsdamentes lábas


Elkészítés

1.    A fokhagymát megtisztítom és gerezdekre szedem. A nagyobb gerezdeket kettévágom A kis edény alját telerakhatod.. Annyi olíva olajat öntök rá, hogy ellepje.

2.   30 percig nagyon alacsony lángon (én ceránon, 1-es fokozaton csinálom) főzöm.

3.   A fokhagyma vajpuhára fő, és egy picit megbarnul. Egy pici sót/sópelyhet szórhatsz rá, aint elkészült. (ez elmaradhat)


Megjegyzés: Vigyázat! Addiktív.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails