A fokhagymáról ódákat lehetne írni. Immunizáló hatása közismert és a
vámpírokat is távol lehet általuk tartani. Ennek ellenére a fogyasztók két
csoportba oszthatók: vagy rajongásig szereted a fokhagymát, vagy nem.
Én az előbbi táborba tartozom, bár a
fokhagyma nyers felhasználását korlátozom, mivel kiemelkedő élvezeti értékét lerombolhatja gyomorégést okozó
tulajdonsága. Nyilván nem én vagyok az egyedüli, aki rájött arra, hogy a
fokhagyma sült mivoltában édeskés, és harsány illatából is veszít. Az olasz a
pasta(tészta) készítésénél pl. pár szem fokhagymagerezdet
süt olajban, majd a fokhagymát kiveszi (mielőtt megégne) és csak az olajat használja fel, mely időközben átvette a közismert aromát.
Néha túlvásárolom magam
fokhagymából, mivel piacon - profi módon - nem darabonként veszem, hanem
kilóra. Egyszóval, ha túl sok fokhagymád van otthon, vagy nyersen nem annyira
bírjátok, akkor próbáld ki ezt a formáját. Nem fogod megbánni.
Ez itt mind konzerválás:
Tárkonyos almaecet
Pesto, azaz fűszeres zöld bazsalikom
Fokhagyma konfitálás (sült
fokhagyma olíva olajban)
Felhasználása határtalan.
Már elkészítés után, langyosan kenheted pirítósra, teheted pastára (tésztára),
salátára, az olajat pedig szintén hasznosíthatod.
Jó minőségű olíva
olajat használj. A puhára párolódott fokhagymát egy kevés olajjal pépesre
turmixolva, sült fokhagymakrémet kapsz.
Előkészítési idő:
15 perc
Főzési idő :
30 perc
Mennyiség: 1 fej fokhagyma kb. 2 adag
Hozzávalók :
- fokhagyma (tisztítva,
gerezdekre szedve)
- olíva olaj
- só
kis
méretű rozsdamentes lábas
Elkészítés
1.
A fokhagymát megtisztítom és gerezdekre
szedem. A nagyobb gerezdeket kettévágom A kis edény alját telerakhatod.. Annyi
olíva olajat öntök rá, hogy ellepje.
2.
30 percig nagyon
alacsony lángon (én ceránon, 1-es fokozaton csinálom) főzöm.
3.
A fokhagyma
vajpuhára fő, és egy picit megbarnul.
Egy pici sót/sópelyhet szórhatsz rá, aint elkészült. (ez elmaradhat)
Megjegyzés: Vigyázat! Addiktív.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése