A déli
és keleti országokban, a
melegebb az éghajlat miatt előszerettettel fogyasztanak sokszor
szárított kenyereket. A pita szerű
lapos kenyereket nagyon világosra sütik, és felhaszanálás előtt még egyszer rádobják a
grillre. Ha pedig kissé megszikkad, akkor sem kerül a szemétbe, hanem különféle
salátákba. Az olaszok Panzanella-t
készítenek, mely egy friss zöldségekkel, paradicsommal teli saláta, amibe
szárított zsemlekockák kerülnek. A paradicsomos Bruschetta sem pirítóssal készül, hanem inkább jófajta, kissé
szikkadt házikenyér szeleteket grilleznek, és arra kerül rá a friss olíva olajas
paradicsom. Aki járt már Krétán, lehet, hogy evett Dakos-t, mely egy speciális száraz kenyér, amire fetasajtot törnek,
friss paradicsomot és olíva olajat tesznek. A Fattoush az arab országokban népszerű,
és hasonlóképp készül, mint az előbbiek.
Én most egy tojással gazdagított salátát készítettem nektek és küldöm
szeretettel Dublinba!
Ez itt mind húsvéti
finomság:
Spenótos dip ( fokhagymás, joghurtos
sajtkém)
Húsvéti kalács kelt tésztából (nem
édes)
Fattoush főtt tojással (saláta hús nélkül) – Húsvéti finomságok VKF 55!
Készítheted pita kenyérből,
vagy más lepényféléből is. A
lényeg, hogy a kissé szikkadt, esetleg átmelegített/grillezett kenyereket
kézzel 3-4 cm-s darabokra tépjük, és elkeverjük a különféle zöldségfélékkel.
Jól megöntözzük olíva olajjal.
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő :
20 perc (tojás)
Mennyiség:
4 adag
Hozzávalók :
• 4
főtt tojás
• 1
db nagyméretű v. 2 kisebb
pita/arab lepény
• rukkola
v. madársaláta
• hónapos retek
• 1
répa (vékony szeletek)
• paprika
esetleg marinált paprika
• uborka
• fekete
olívabogyó
• olíva olaj
• só
egy nagyméretű,
lapos salátás tál
Elkészítés
1. A zöldsalátát megmosom,
kicentrifugálom. Ez lesz a salátám alapja.
2. A
többi zöldséget is előkészítem,
ízlés szerint, nem túl kicsi darabokra vágom. A főtt
tojást félbe vagy negyedekbe vágom, a répát pedig zöldséghámozó segítségével
hosszú szeletekre.
3. A kenyérfélét rátépkedem,
megöntözöm olajjal vagy salátaöntettel (vinaigrette) és rádobok egy marék
olívabogyót. Sót csak a legvégén tegyél rá. Az olívabogyó sós.
Megjegyzés: mindig jól jön
egy hús nélküli, hamar összedobható friss és mutatós saláta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése