Az avokádó nem egy helyi
gyümölcs, de különösen a téli és kora tavaszi hónapokban nagyon jól jön ez a vitaminokkal, ásványi anyagokkal és
telítetlen zsírokkal teli fura képződmény. Kívülről
többféle arcát mutatja : van fényesen zöld,
kissé rücskös, de egészen feketés színű
is. Egy biztos, hogy ha felnyitod, belülről
olyan élénk zöld, hogy ha ezt a színt amúgy nem látod magad körül, akkor is
megjön a kedved!
Állítólag már az aztékok
is előszeretettel fogyasztották, és –
mint sok más zöldség – a spanyol gyarmatosítókkal érkezett meg Európába. Fán
terem. Hazánkba többnyire Spanyolországból és Izraelből érkezik. Kizárólag nyersen fogyasztd!
Vásárlása
a dinnyevásárláshoz kissé hasonló: tépelődve
állsz, hogy melyiket vegyed, és persze jó helyi szokás szerint elkezded
taperolni. Tudom, hogy állítólag 3-7 napon beérik szobahőmérsékleten, de biztos, ami biztos én mindig olyat veszek, ami a merev bőrszerű
héján át is sejthetően puha.
Az avokádót hosszába vágd el egy nagyon éles késsel, majd a közepén
elhelyezkedő nagy méretű magja körül óvatosan megcsavarva kettéválik. A
magot könnyedén kiemeled, majd egy kanállal v. műanyagspatulával kapard ki a belső,
érett gyümölcsöt.
Guacamole - avokádókrém
A fűszerezés és az állag,
ami miatt ölre mehetnek a gasztronómia iránt elkötelezettek. Az igazi
guacamole-t állítólag csak mozsárban szabad készíteni, így enyhén darabos
marad. A fűszerek közül a mexikói
alapfűszereket mindenképp tegyük bele:
chili, lime, fokhagyma. A nagyon apróra vágott hagyma kissé édeskés ízt ad, ami
elengedhetetelen. Chilit persze úgysem rak bele, akinek kis gyereke van, a zöld
koriandert a fél ország utálja, lime pedig nem mindig van otthon. Tehát
nyugodtan készítsd ízlésed szerint, csak az egyensúlyra figyelj!
Előkészítési idő:
15 perc
Főzési/Sütési idő : nincs
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók :
- 2 db érett avokádó
- ½ - 1 db lime leve
- 1 kk finom mustár
- 1 szál zöldhagyma (nagyon apróra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (lehet sült is)
- chilipehely (én mag nélkülit használok, ami nem brutálisan erős)
- 1 db aszalt paradicsom v.
1-2 érett koktélparadicsom
- 1 tk só v. sópehely
zöldfűszer
:
friss
koriander v. petrezselyem
Elkészítés
1.
Az avokádót
fenti módon kettéválasztom, kiszedem belőle
a gyümölcspépet.
2.
Mozsárba vagy
mixerbe helyezem a fűszerekkel együtt
és ízlés szerinti állagúra keverem.
3.
A lime és a só
mennyiségét inkább a végén állítsd be. Ne legyen túl savanyú!
Megjegyzés: nem gondoltam volna, hogy az
avokádóról ennyit fogok írni, pedig a világ talán leggyorsabban elkészíthető étele. A mexikói konyha, tex-mex elengedhetetlen része.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése