vasárnap

Gluténmentes piskóta

A mindenmentes főzés nem a mániám, de szeretem a kihívásokat. Ha valami érdekel igazán, az a teljes értékű, húsmentes étkezés, de mivel eszem húst, ezért ezt nem hívom vegetáriánusnak. Egyszerűen úgy gondolom, hogy az én konyhámban a hús ritkán főszereplő. A sütik terén nálam a házi sütemények viszik a pálmát. A túlzott liszt és cukor használat sosem volt rám jellemző, így a liszt nélküli édességekben eleve van tapasztalatom. A legjobb francia és olasz édessségek sokszor dióval, vagy mandulával vagy épp csokoládéval és sok sok tojással készülnek, a liszt tényleg mellékszereplő.
Elhiszem egyúttal, hogyha valamilyen oknál fogva nem ehetsz lisztet, akkor ezen pörög az agyad, és mindenáron meg akarod oldani ezt a problémát. Mostanában a baráti és ismerettségi körömben egyre gyakrabban jelentkezik a gluténmentes étkezés iránti igény. Ez az alapsüti nekik készült. Jó a gardróbban az olyan darab, amit sok mindennel kombinálhatsz. Na ez ilyen lett: ez a kis gluténmentes piskóta! Próbáld fel, és ha ízlik, akkor tartsd meg. Jöhet hozzá finom házi jam, csokikrém (mousses au chocolat), vagy épp egy lemoncurd, vagy egy főzött narancskrém. Szeretettel. Nektek.



Mandulás piskóta liszt nélkül – a gluténmentes alapsüti



Előkészítési idő:         20 perc
Sütési idő :                  20 - 30 perc
Mennyiség:                 6 - 8 adag



Hozzávalók:

  • 75 g mandula
  • 75 g rizsliszt
  • 100 g vaníliás cukor
  • 80 g lágy vaj/margarin
  • 4 tojás
  • ½ citrom leve
  • citromhéj




Elkészítés:


1.     A mandulát a 1-2 ek. rizslisszttel daráld össze, majd keverd össze a maradék liszttel.

2.     A tojások fehérjét verd fel habbá. A tojások sárgáját a lágy margarinnal vagy vajjal, a cukorral, kevés citromlével keverd krémesre.

3.     A tojássárgás krémet óvatosan lazítsd a habbal és egy evőkanál segítségével, részletekben szórd bele a mandulás rizslisztet. Egy spatulával finoman keverd össze.

4.     Kerek vagy négyszögletes formában 160-170 °C fokos légkeveréses sütőben süsd meg. Kb. 20 – 30 perc alatt készül el.




Megjegyzés : egyszerű süti, nem vársz tőle sokat, de azt biztosan megkapod. A rizsliszt ebben az esetben jól működik.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails