vasárnap

Újévi görög diótorta

A görögök újévi tortája -  a Vasilopita – jó példa arra, hogy ahány ház, annyi szokás. Véletlenül sem találtam két egybehangzó receptet, így maradtam a saját receptnél, de azt hiszem ezzel Ti is jól jártok. A porcukor leple alatt egy nagyon finom diótorta vár Rád, krém nélkül : ez számomra amúgy is a nagy kedvenc. Persze adhatsz mellé egy narancsos vagy citromos mascarpone-t, bármilyen gyümölcsszószt vagy éppen egy adag friss tejszínből felvert habot.

Eredetileg inkább kalácsra hasonlít ez a süti, amiben szerencsehozóként egy érmét rejtettek el. Dió helyett mehet bele mandula, és persze akár el is hagyható. Én a liszt mennyiségét drasztikusan lecsökkentettem. Egy biztos, hogy a kandírozott narancs, citromhéj kötelező elem!


Ha maradt még dió :




Újévi görög diótorta



Mennyiség :              8 - 10 szelet
Előkészítési idő:      15 – 20 perc
Sütési idő :               30 perc


Hozzávalók:
(24 cm-es formához)


·      6 tojás
·      100 g barnacukor
·      100 -120 g lágy margarin/vaj
·      150 g durvára darált dió/mandula
·      2 – 3 ek kandírozott narancs, gyömbér, mazsola
·      1 citrom reszelt héja
·      1 mokkás kanál fahéj
·      1 ek rizsliszt
·      100 g liszt
·      ½ sütőpor


tetejére :
porcukor



Elkészítés:


1.    Készítsd elő a hozzávalókat : a diót 1 tk liszttel egy késes daráló (mixer) segítségével vágd közepesen durvára. A lisztet mérd le és keverd össze a darált dióval.

2.   Az aszalt, kandírozott gyümölcsöket vágd nagyon apróra és keverd össze 1 ek. rizsliszttel (vagy rétesliszttel). A margarint vagy vajat csakk épp annyira melegítsd meg, hogy lágyan krémes állagú legyen.

3.   Válaszd ketté a tojásokat és először a fehérjét verd habbá. Tegyél hozzá 1 cs. vaníliás cukrot. A tojássárgáját keverd habosra a cukorral és a margarinnal.

4.   A formát béleld ki sütőpapírral. A sütőt állítsd 160 fok, légkeveréses üzemmódra.


5.    A tojássárgás krémet – a piskótakészítésnél megszokott módon - óvatosan lazítsd fel a tojáshabbal, és fokozatosan adagold hozzá a lisztes diókeveréket. A végén szórd bele az aszalt gyümölcsöket.

6.   Előmelegített sütőben 30 perc alatt elkészül. Ne nyisd ki a sütő ajtaját!




Megjegyzés: A rizsliszt állaga leginkább a réteslisztéhez hasonlít, sokkal szemcsésebb, mint a sima liszt, ezért, ha valamit tapadásmentessé akarsz tenni, inkább ezt használd. Ha gluténmentesen étkezel, használj rizslisztet.



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails