csütörtök

Sütőtök - birsalma chutney


a kép innen

A birsalma a gyümölcsök között olyan, mint a borban a barrique. Nem óvodás korban szeretjük meg. Birsalmasajt, főleg számomra a dióval szépen díszített változata, hát köszönöm szépen nem! Mármint óvodás koromban nem. Bezzeg most milyen hálás lennék bárkinek, aki ajándékba nekem ezt hozna. Szóval , hogy rátérjek az elkészítésére, a birsalma egy nehéz eset. Már hámozni sem semmi, bár még az bizonyult a legkönyebb feladatnak. Darabolni, és a magházát kiszedni kifejezetten hentesi feladat (nálunk vér is folyt-speciel most nem az enyém), és amint ezen túl vag, akkor az eddigi feladatokkal eltöltött idővel fordított arányos idő alatt, azaz percek alatt bebarnul. Ez ellen némi citromlé segít. Az előző bejegyzésemre felhívom a figyelmet, különösen az idővel kapcsolatosan részt emelném ki. Vegyük komolyan!








Sütőtök-birsalma chutney
(4 – 5 kis üveghez)

H o z z á v a l ó k

500 g birsalma (tisztított)
500 g sütőtök (hámozott)
250 g savanykás alma
150 g nádcukor (barnacukor)
250 g hagyma (sonkahagyma, vöröshagyma)
250 – 300 ml almaecet
200 – 250 g mazsola
1 - 2 ek chilipehely

A fűszerzsákhoz :

1 ek bors
6 gerezd fokhagyma
1 fahéjrúd

E l k é s z í t é s

1.    Az alkotórészeket előkészítem, megtisztítom és csak utána mérem le.

2.   Meghámozom a sütőtököt, eltávolítom a magjától, és 2-3 cm kockákra vágom.

3.   A birsalmát és az almát feldarabolom, meghámozom, magházáról eltávolítom és kis kockákra vágom.

4.   Hagymát megtisztítom, és hosszúra vágom.

5.    Elkészítem a fűszerzsákot. (ezt csak belefőzöm, de a végén eltávolítom)

6.   Egy (vagy több) vastagtalpú edényben az összes hozzávalót elkezdem főzni. Lassú tűzön(lángon) 2 ½ - 3 óráig főzöm a korábban leírtak szerint.

7.   Az elkészült chutney előzőleg átmosott, sterilizált, száraz üvegekbe öntöm, majd lezárom.


Megjegyzés:a hagymát NE vágjuk kis szeletekre, véletlenül sem apró kockákra, mert a hosszú főzés során felismerhetetlen péppé válik, és itt pont az a cél, hogy a zöldség és gyümölcsdarabkák egy része megmaradjon.



Sütőtökös ételek a blogon:


Tészta :          Sütőtökös lasagne
Tészta/pite : Sütőtökös zöldséges pite (quiche)
Leves :           ázsiai húsgombócleves
Leves :           Sütőtök krémleves (vegán, tejtermék nélkül)
Leves :           Kókusztejes sütőtök krémleves (vegán, tejtermék nélkül)
Édes :             Diós sütőtökös süti

1 megjegyzés:

Ani írta...

Bocsi, csak szólok, hogy az a képen ott birskörte! Már a formája is mutatja. A birsalma, mint az alma eleve, kerekded. És hasonlóan is viselkednek. Az alma puhább, könnyebb pucolni, és hamar megfő. A körte keményebb és tovább is fő. Az alapján, hogy megküzdöttél vele, kizárt az almasága!))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails