A nyár szinte édességek nélkül telt. Ennek persze nem csak az az oka, hogy én egy jellem vagyok, és szigorú elhatározásom folytán távol tartottam magam a sütőtől, hanem az is, hogy a nyári gyümölcsök egy részét inkább természetes valójában, nyersen fogyasztom. A vajat már többször kihagytam a sütikből, sőt vegán próbálkozásaim is voltak. Az általam nagyra értékelt répatortámhoz hasonlóan, most egy sütőtökös süteményt készítettem. Nagyon kevés cukor felhasználásával.
Sütőtökös diós süti
H o z z á v a l ó k :
- 300 g reszelt sütőtök
- 100 g darált mandula (héjas)
- 120 g pirított, darált dió
- 100 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 4 tojás
- 60 g nádcukor
- 50 g repceméz
- 2 ek citromlé
- citromhéj, fahéj
- szerecsendió (reszelt)
tetejére:
dió
E l k é s z í t é s:
1. Minden hozzávalót előkészítek, szükség esetén lemérem.
2. A sütőtököt nagyobb darabokra vágom, meghámozom, lereszelem. ( sült sütőtököt is használhatok)
3. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a mézzel és a nádcukorral habosra keverem.
4. A lisztet lemérem. Egy ek kanál lisztet hozzadok a dió – mandula keverékéhez és megdarálom. (mixert használok)
5. A tojásfehérjét habbá verem.
6. A tojásos keverékhez hozzáadom a sütőtököt , a fűszereket és a citromlevet. A mandulás keveréket, a lisztet és a tojáshabot felváltva adom hozzá. Határozott mozdulatokkal összekeverem. Sütőpapírral bélelt formába helyezem. Tetejét diódarabokkal díszítem.
7. 170 fokos sütőben 35 perc alatt elkészül.
Megjegyzés: Bátran kísérletezz a dió, mogyoró, mandula trióval! Kitűnő állagot adnak, táplálóak és nem utolsósorban nagyon jól helyettesítik a zsiradékot: ebben az esetben sem használtam se vajat, se olajat.
Sütőtökös
ételek a blogon:
Sütőtökös zöldséges pite (quiche)
Sütőtök krémleves (vegán, tejtermék nélkül)
Kókusztejes sütőtök krémleves (vegán, tejtermék
nélkül)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése