Az október egyik jellegzetes zöldsége a sütőtök. A hónap utolsó napján Halloween! Ilyenkor faragnak belőle lámpást, de egész ősszel a lakás, bejárat, kert, terasz vagy éppen az asztal dísze a változatos formákkal, textúrával rendelkező tök. Vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban gazdag. Először bébiételként ismerjük meg általában, de erre nem emlékszünk. Nagyanyáink a sült tökre desszertként tekintenek, ők viszont emlékeznek. Pár éve reneszánszát éli és lassan a krémlevesen kívül már mást is készítünk belőle. Én azért mégis leírok egy változatot.
Sütőtök krémleves
H o z z á v a l ó k :
400 g sütőtök
100 g répa
100 g sonkahagyma (1 nagy darab)
1 rúd fahéj
1 l zöldséglevesalap
olaj
1 kis chili
só
pirított tökmag
tökolaj
E l k é s z í t é s :
1. A zöldségeket megtisztítom, a répát kisebb, a sütőtököt és a hagymát nagyobb darabokra vágom.
2. Egy vastagtalpú leveses lábasba kis olajat öntök és beledobom a zöldségeket. Pár percig pirítom, beleteszem a fahéjrudat, a chilit, picit sózom, és felöntöm alaplével. 20-25 percig fedő alatt főzöm.
3. Krémesre turmixolom, szükség esetén alaplével hígitom.
4. Tetejére pirított tökmagot szórok, és hidegen sajtolt tökmagolajjal ízesítem
Megjegyzés: az alaplé nagyon fontos, vizet ne használjunk. A tökmagolaj nem csak díszítés, karakteres ízt ad neki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése