Fűszerpaprika helyett mediterrán fűszerek és sok zöldfűszer. Galuska helyett sült polenta. Liszt és tejföl sincs benne. Lehet, hogy nem magyaros, de nagyon ízletes. Húsevőknek is.
Gombaleves kecskesajtos polentával
Előkészítési idő : 15 perc (előkészítési idővel együtt)
Mennyiség : 4 adag
Főzés : 20 perc
A leves :
Különféle gombák (legjobb lenne persze friss erdei gomba)
· 20 dkg laskagomba (szárazon előpirítva)
· 3 db csiperkegomba
· 1-2 ek szárított erdei gombakeverék (nálam vargányás – Erdészné gombája, nagyobb szuperekben is kapható)
· 10 g vaj
· 2 ek fehér bor
· ½ fej vöröshagyma
· 1 gerezd fokhagyma
· petrezselyem
· snidling
· só
· bors
· 1 ek friss tejszín (elhagyható)
· 1 l zöldségalaplé
A polentagombóc :
· 1 dl kukoricadara
· 2.5 dl víz
· 1 tk fűszeres kecskesajt (érlelt) vagy pecorino
· 10 g vaj
a hozzávalók:laskagomba, csiperkegomba, szárított gombák és kukoricadara |
Leves elkészítése
- A gombákat a leírt módon elkészítem, felöntöm az alaplével és kb. 10 perc alatt készre főzöm.
- A kész leveshez hozzáadom a tejszínt, és egy nagyobb merőkanálnyi levest és gombát mixerben pépesítek. A kapott krémes mixet visszaöntve ezzel sűrítem a levest. Lisztet a sűrítéshez nem használok.
Polenta elkészítése
- Polenta elkészítése itt leírtak szerint. Kis vajjal, reszelt kecskesajttal elkeverem és egy kis lapos tányérra simítom.
- Kis kockákra vágom, majd gombócokat formázok belőlük.
- A polentagolyókat serpenyőben pici olivaolajon átpirítom.
Az elkészült leveshez friss apróra vágott zöldfűszereket és sült polentát kínálok.
Megjegyzés: A mixelés és a tejszín is elhagyható, úgy is nagyon finom.
Amit tanultam: Laskagombát pirítsuk elő, így jobb íze lesz. (elpárolog belőle a víz egy része, illatosabb lesz) Polentát nagyon feldobja a kecskesajt.
Levesek ebben a blogban itt.
Levesek ebben a blogban itt.
2 megjegyzés:
De jó házasítás!
hát zöldségeket valószínű könnyebb...
Megjegyzés küldése