szerda

Fehérboros spárgaleves

A kép illusztráció
Spárgaleves persze lehet unalmas, de nem mindenkinek. Nem mindenki spárgafüggő tavasszal, vagy egyáltalán nem is biztos, hogy mindenki szokott venni. Van, aki meg van győződve, hogy minden spárga fás, mert egyszer volt egy rossz élmény. Mindig vegyünk spárgát megbízható forrásból, és leginkább frisset. Ma a Fény utcán volt alkalmam Takács Lajossal együtt válogatni, és ugyanazt csinálta, amit én kizárólag zöldségesnél, vagy supermarketben merek, hogy letört a végéből egy darabot, és mutatta, hogy látom milyen friss. Persze, ezt gondolom nem minden árus értékelné, de ha vagyunk ilyen nexusban, akkor törjük le, vagy ő megteszi ezt helyettünk. Szerintem vegyünk, együnk, nagyon egészséges zöldség! Engem már beszippanott a szezon: már nem tudok nem venni. Különben is, aki ennyit jár piacra, annak kötelező


Fehérboros spárgaleves


Mennyiség :            6-7 fő
Elkészítési idő:     20-25 perc
Főzési idő :            10 -15 perc


Hozzávalók:

·      1.5 csomag fehérspárga (750g)
·      ½ sallott hagyma
·      1 ek olaj
·      1 ek vaj
·      100 ml fehérbor
·      1 l alaplé (2.5 csésze)
·      1-2 ek friss tejszín
·      friss kakukkfű
·      só, bors


E l k é s z í t é s

1.    Spárgát meghámozom, végeit levágom – fás rész ne maradjon! 2 cm –es darabokra vágom, a spárga csúcsait levágom, félreteszem.

2.    Az olajon megfonnyasztom az apróra vágott hagymát, rádobom a spárgákat, a kakukkfű egy részét és a vajat, kicsit átforgatom.

3.    Felöntöm a borral, és elpárologtatom az alkoholt. Az alaplével felöntöm, (egyszerre nem öntöm bele mindet) és lassan fedő alatt elkészítem a levest. kb. 10-15 perc.

4.    Botmixerrel nagyon krémesre mixelem. 1-2 ek friss tejszínt keverek bele. Ha nagyon tuttira akarok menini, átszűröm.

Megjegyzés: A tejszín elhagyható, úgy is nagyon finom. Pár csepp citrom illik hozzá. A spárga végeit külön párolva a tálalásnál adom hozzá.

Amit tanultam: Lajos (Olimpia étterem) hogyan válogat spárgát. Sauvignon Blanc-t kóstolni.


Sült spárga tokajis öntettel
Spárgáról általában


Leves ebben a blogban

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails