a kép illusztráció, innen származik |
A polenta kukoricadarából készül, hasonlóképpen, mint a búzadara(gríz), csak egy kicsit több főzést igényel. Remek köret, hidegen sokféle formára vágható, sokféle zöldséggel párosítható, grillezésre előkészítve kerti/teraszpartik hasznos résztvevője.
Polenta főzése, grillezett polenta
Elkészítési idő : 25 - 30perc
Mennyiség : 4 – 6 adag
Hozzávalók:
- 300 g kukoricadara
- 1 liter víz (zöldségalaplével finomabb)
- só
- 25 g vaj
- olaj
Polenta főzés
- Egy vastag talpú edénybe vizet vagy alaplevet forrásig melegítek. Folyamatos keverés mellett beleszórom a kukoricadarát.
- Alacsony hőmérsékleten kb . 30 percig főzöm (egyes források szerint folyamatos keverést igényel, mindenesetre gyakran nézzünk rá). Szükség szerint a folyadékot pótolom. A polenta akkor van kész, mikor elválik az edény falától.
- A kész polentába belekeverem a vajat és lapos olajozott tepsibe, üveg felületre simítom ( kb. 1cm vastagságúra).
Krémes polenta
A polenta textúráján tejszínnel, krémsajttal változtathatok, így krémesebbé tehetem.
A polenta fűszerei
Szereti a mediterrán fűszereket : kakukkfű, rozmaring. Kis gorgonzolával, vagy kecskesajttal (1 ek) nagyon pikánssá válik.
Polenta grillezése
A lehűlt polentát tetszőleges formára vágom (háromszög, kocka, csík, ki téglalap, kör), és meggrillezzem mindkét oldalát.
Megjegyzés: A kukoricadara – víz arány 1 : 2,5-4 között változhat, mely függ a mennyiségtől és az edény méretől is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése