kedd

Polenta krémesen, polenta grillezve

a kép illusztráció, innen származik
Közkívánatra polenta! Nagy kedvenceim közé tartozik, de néha nehezen fogok hozzá az elkészítéshez, pedig nagyon megéri. Nyárikonyha méltán közkedvelt csemegéje, télen – nyáron vidám hangulatot áraszt az asztalon márcsak az élénk sárga színe miatt is.
A polenta kukoricadarából készül, hasonlóképpen, mint a búzadara(gríz), csak egy kicsit több főzést igényel. Remek köret, hidegen sokféle formára vágható, sokféle zöldséggel párosítható, grillezésre előkészítve kerti/teraszpartik hasznos résztvevője.

Polenta főzése, grillezett polenta


Elkészítési idő :    25 - 30perc
Mennyiség :           4 – 6 adag


Hozzávalók:
  • 300 g kukoricadara
  • 1 liter víz (zöldségalaplével finomabb)
  • 25 g vaj
  • olaj


Polenta főzés

  1. Egy vastag talpú edénybe vizet vagy alaplevet forrásig melegítek. Folyamatos keverés mellett beleszórom a kukoricadarát.
  2. Alacsony hőmérsékleten kb . 30 percig főzöm (egyes források szerint folyamatos keverést igényel, mindenesetre gyakran nézzünk rá). Szükség szerint a folyadékot pótolom. A polenta akkor van kész, mikor elválik az edény falától.
  3. A kész polentába belekeverem a vajat és lapos olajozott tepsibe, üveg felületre simítom ( kb. 1cm vastagságúra).

Krémes polenta

A polenta textúráján tejszínnel, krémsajttal változtathatok, így krémesebbé tehetem.

A polenta fűszerei

Szereti a mediterrán fűszereket : kakukkfű, rozmaring. Kis gorgonzolával, vagy kecskesajttal (1 ek) nagyon pikánssá válik.

Polenta grillezése

A lehűlt polentát tetszőleges formára vágom (háromszög, kocka, csík, ki téglalap, kör), és meggrillezzem mindkét oldalát.

Megjegyzés: A kukoricadara – víz arány 1 : 2,5-4 között változhat, mely függ a mennyiségtől és az edény méretől is.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails