Minden évben van olyan
étel, amit soha nem gondoltam volna, hogy valaha is elkészül a konyhámban. Sós
karamell! Ez kb. olyan, mintha azt mondanám: macaron. Biztos nagyon trendi, és
most ezt fogyasztja apraja-nagyja, de engem nem vesztek rá. A sós karamell kissé
más kategória, mert róla 100% biztos voltam, hogy bejön. A karamellát
gyerekként imádtam, mondhatni addikt voltam, különösen a tehenes papírba
csomagolt vajkaramellát illetően.
Aztán változtak az idők, és felhígult
az édességkínálat. Számomra annyi minden van a boltokban, hogy mindig zavarba
jövök, és a végén nem veszek semmit.
Visszatérve a sós karamell
témához. Szóval én nem csodálkozom, hogy sokan közületek szintén nem készített
még, mert szerintem a karamellkészítés már önmagában ijesztő, pedig ez egy tévhit, amit én ezennel eloszlatok.
Nyugodtam állj neki, de kövesd szigorúan a leírást, és nem árt, ha video
segítségét is kéred.
Sós karamell öntet
Ez – mint sokan mások – az
alapanyagoktól lesz finom. Használj házi vajat
(kimérve kapsz már majdnem minden tejtermékárusnál) és friss tejszínt (pl.Cserpes) és tengeri sót, vagy sópelyhet. A
karamellkészítéshez fehér kristálycukrot használj, bár tudom, hogy a mai modern
világban már sokan nem tartanak ilyet otthon. Rossz hírem van, mert nekik le
kell mondaniuk a karamell evésről.
Előkészítési idő:
5 perc
Főzési idő :
kb. 1/4 óra + keverés
Mennyiség: 2 db kis üveg
Hozzávalók:
- 200 g kristálycukor
- 100 ml friss tejszín
- 100 g vaj (jéghideg vaj kis kockákra vágva)
- sópehely (pl. Maldon)
csatos
üveg
víz
ecset
kisebb
habverő
(jó
idegrendszer)
1.
Egy
vastagtalpú kisebb (magas falú) edénybe öntöm a cukrot. Hozzáadok 1-2 ek vizet,
és nagy lángom melegíteni kezdem.
2.
Amikor
füstölni kezd (!), leveszem a tűzről és nagyon óvatosan apránként öntöm, de hevesen
keverem hozzá a tejszínt. (ekkor fröcsög, tehát az idegrendszer ilyenkor nem
kell, hogy feladja a szolgálatot. pár perc az egész és konszolidálódik minden)
3.
A kockákra
vágott hideg vajat egyenként dobálom
bele és közben még mindig rendületlenül keverem. Ekkor már klassz krémes állaga
kezd lenni. Hozzáadok egy tk. sópelyhet. Addig keverem, amíg langyosra hűl.
4.
Csatos üvegbe
öntöm. Amikor teljesen kihűl, lezárom.
Megjegyzés: Hűtőben eltartható 2-3 hétig. (nem fog addig tartani) Nagyon sok mindenhez
jó lesz – ezt majd később árulom el. Azok, akik a
szilvalekvárt is kanállal eszik, ehhez szerezzenek be egy nagyobb kanalat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése