Ha a töltött paprikát a nyár végére meguntad, készítsd el másképp. Nálam
csinálhattad már sütőben, tölthetted már
kuszkusszal. Ez esetben nem paradicsommal, hanem zöldfűszeres
könnyű mártással készítettem. Próbáld ki! Ha a
paradicsomok már nem olyan mézédesek, mint
augusztusban, akkor ez egy kézenfekvő
megoldás, ahelyett, hogy konzerv paradicsompürét használnál. Más ízvilág. Nekem
nagyon tetszik. Like.
Ez itt mind töltött paprika/zöldség:
Töltött paprika kapormártással
Előkészítési idő
: 15-20 perc
Mennyiség : 3 - 4 adag
Főzés : 30-35
perc
6-7 darab
kis/közepes
méretű paprika (kb. 7-800
g)
A
töltelék :
400 g finomra
darált hús (borjú, csirke, pulyka)
egy kis csésze zabpehely
1 ek búzadara
1 kis tojás
½ hagyma
fokhagymapor
1 tk olaj
friss kapor (sok kell hozzá)
só, bors
500 ml csirke/zöldségalaplé
tejföl/tejszín
Előkészítés
- A paprika
végeit levágom, kiszedem a magjait. A kaprot alaposan megmosom, a zöld
leveleit meghagyom a mártáshoz, a többi részét belehelyezem a lábos
aljára.
Töltelék:
- A hagymát apróra vágom, pici olajon
megfonnyasztom, sózom, borsozom. Langyosra hűtöm.
- A darált húshoz hozzáadom a felvert tojást, az
előkészített hagymát, a
zabpelyhet és egy kevés búzadara hozzáadásával jól összekeverem. Lágy
töltelék lesz, mely nem árt, ha pihen egy keveset.
- A paprikákat megtöltöm és szépen egymásra
halmozom egy közepes méretű
lábosban. Ha marad a töltelékből,
gombócot formázok. Felöntöm az alapével és lassú tűzön 30- 35 perc alatt fedő alatt készre főzöm. Kb. 30 percig állni hagyom.
kapormártás nélkül |
Mártás :
- Egy serpenyőben 1 ek lisztet 1 ek vajon átpirítok és lassan felengedem a
töltött paprika levének egy részével. Kellemes állagú szószt kapok, melybe
a végén hozzáadom az apróra vágott kaprot, és ízlés szerint tejfölt vagy
tejszínt adok hozzá (a tejtermékek elhagyhatók). Amennyiben a szószt visszaöntöm a töltött paprikára,
újra felforralom.
Megjegyzés: ne félj a kaportól, nagyon jó
kis fűszernövény! Ez a szósz isteni, talán az is megkedveli, aki
eddig valamilyen gyerekkori trauma folytán megutálta.
Amit tanultam: a zabpehelytől a töltelék finom, könnyű, igazi gombóc!
1 megjegyzés:
Tegnap megfőztem, isteni! Nagyon köszönöm a receptet :) Adrienne
Megjegyzés küldése