kép innen |
Születésnapom van. Főzési mániámat nem bizonyítja jobban, hogy sok-sok
klassz szakácskönyv belső borítóján
van valamilyen kedves bejegyzés egy-egy jó baráttól. Ezt a receptet is egy
ilyen könyvban találtam. Bár nem forgatom sokat - ennek nincs más oka, minthogy
már ismerhetitek szkepticizmusomat a friss halakat illetően – sok szuper ötlet és elkészítési mód található
benne. Gondolom azóta már magyarul is megjelent, az enyém egy angol nyelvű példány : The
Essential Seafood Cookbook.
Még ma is hoznak nekem könyveket
és én nagy szeretettel nézegetem őket,
mert bevallom az igazat, hogy évek óta nem vásárolok. Egyszer bevezettem egy
shopping stoppot (kizárólag szakácskönyvekre vonatkozóan!), mert úgy éreztem, hogy a büdzsémet is megterheli,
no meg ahhoz tényleg még 100 évet kéne élnem, hogy mindet kipróbáljam. Saját
ötleteimről meg ne is beszéljek, mert
igazából már nekem kéne könyvet írnom.
A rillette mára már éttermek menüjén gyakran szerepel, készíthető bármilyen húsből vagy halból és a lényege az, hogy egy kenyérre kenhető, fűszeres
rusztikus patét készítek a fenti hozzávalók illetve valamilyen
zsír/vaj/krémsajt segítségével, melyben a főszereplő hús/hal ‘szálkás’,
darabokban marad. Ettől ő nem krém vagy pástétom lesz, hanem rilette.
Lehet, hogy van neki magyar neve is, de szólítsd a leánykori nevén.
Lazacrilette
Előkészítési idő:
10 perc + hűtés
Főzési idő :
10 perc
Mennyiség: 4 - 6 adag
Hozzávalók :
- 200 g friss lazac
- 50 g vaj
- 75 g jó minőségű krémsajt v. puha vaj
- 100 g füstölt lazac
- pár szem kapribogyó
- 1 tojás sárgája
- olíva olaj
- citromlé
- friss kapor
só,
bors
Elkészítés
1.
A füstölt
lazacot apró darabokra vágom. A hozzávalókat előkészítem.
2.
A lazacfilét
megtisztítom a bőrétől és a szálkáktól, majd egy vastagtalpú serpenyőben 5 dkg vajon mindkét oldalát megpirítom. A tojás
sárgáját kikeverem az olíva olajjal, sóval, borssal és a krémsajttal/vajjal.
3.
Amint
langyosra hűlt a lazac, kézzel kis
darabokra szedem és hozáadom az
elkészített krémhez. Belekeverem a füstölt lazacot is.
4.
Citromlével,
friss kaporral ízesítem. Jól zárható kerámia edénybe teszem és egy éjszakára
behűtöm.
Megjegyzés : előre
elkészíthető előétel. Fehér
halból, pisztrángból is készítheted.
Megjegyzés: Cseréld le a szeletelt füstölt
lazacot! Hosszanti csíkokra vágott, pirított bagette vagy akár fekete kenyér is
jól megy hozzá.
Ajánlott bor :
Jól behűtött rosé vagy zöld fűszeres jegyeket hordozó fehér
bor kívánkozik hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése