Almakompót ? Retro. Pedig
bizonyos ételekhez bizony jól megy, sőt
ha önhibádon kívül sok almád van otthon, akkor néha nincs más út, csak a
feldolgozás! Jelenlegi pozíciómat a következőképp határozom meg: kaisersmarni sütése előtt, de már az almakompót elkészítése után valahol
félúton. Ausztriában kizárólag szilvakompóttal láttam a smarnit egy tányéron,
de szilva nincs itthon. Később
fellélegeztem, mert az egyik osztrák oldalon megtaláltam ezt a szót, hogy
apfelmuß,
és bár ehhez még csak a frissen szerzett német tudásomat sem kellett elővennem, mégis vidáman elkészítettem. A nevével ne
törődj! Ez nem más, mint finom
krémesre pürésített kompót. Fűszerezés
megint a Te dolgod, én csak tippadó vagyok.
Almakrém (Apfelmuß)
Előkészítési idő:
10 perc
Főzési idő :
10 + hűtés
Mennyiség: 4 adag
- 2 – 3 alma
- 2 ek barnacukor
- 50 ml bor
- 1-2 szem szárított sárgabarack (félbevágva)
- 150 ml víz
- kevés citromlé
- 1 kis fahéjrúd
- vanília
- pár szem rózsabors
Elkészítés
1.
Az almát meghámozom, félbevágom. Kivájom a
magházát és negyedekre vágom. (a formának nincs jelentősége, hiszen püré lesz a végén, de kicsire
semmiképp ne vágd, mert akkor az első
percben szétfő)
2.
A cukrot
karamellizálom, ráöntöm a bort és a citromlevet, majd az almákat. Hozzáadom a fűszereket,
leöntöm vízzel és kb. 10 perc alatt puha kompótot kapok. Eddigre annyi kompótlé
marad csak rajta, hogy csak félig fedi el.
3.
Egy éjszakára
állni hagyom, így a fűszerek jól
átjárják.
4.
A fahéjat és a
vaníliadarabot kiemelem, mielőtt
botmixerrel pürésítem.
5.
Tökéletes, könnyű habos gyümölcskrém a végeredmény.
Megjegyzés : az almapürét fűszerezheted chutney módjára, és akkor sültekhez is felszolgálhatod.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése